Connect with us

ZE-DO KANTON

U sjedištu ZDK sastanak sa predstavnicima krovnih institucija kulture naroda BiH

22.03.2023.
ntvic.ba

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić razgovarale su u sjedištu Vlade s predstavnicima krovnih organizacija temeljnih institucija kulture naroda u Bosni i Hercegovini – Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Ove organizacije traže da se “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija” proglase organizacijama od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton, na način kako je to ranije uradio Bosanskopodrinjski kanton, a u proceduri je donošenje odgovarajućih zakona u Kantonu Sarajevo i na nivou Federacije BiH.

To bi, prema riječima Sanjina Kodrića, predsjednika “Preporoda”, ovim organizacijama vratilo status u društvu koji su imale prije zabrane rada neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a u dogledno vrijeme bi se omogućilo sistemsko finansiranje njihovih aktivnosti.

Premijerka Mehmedić i ministrica Subašić su naglasile da Vlada Zeničko-dobojskog kantona prepoznaje značaj ovih organizacija za tradiciju i kulturu svih naroda i cjelokupno društvo u BiH.

Najavile su da će sagledati mogućnosti donošenja odgovarajućeg zakona ili odluke, vodeći računa da se ne ugroze prava drugih srodnih organizacija u ovom kantonu.

Continue Reading