Connect with us

KAKANJ

U Udruženju “Ona je svjetlost“ u toku prijave za Trku za ozdravljenje

26.09.2023
ntvic.ba (A.K.)

U nedjelju, 1. oktobra, održava se još jedna u nizu Trka/šetnja za ozdravljenje gdje se, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, očekuje dolazak nekoliko hiljada učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Na ulicama Srajeva slavit će se život, a cilj trke je da se ženama koje boluju od karcinoma pruži podrška i pokaže da nisu same.

Učešće u Trci/šetnji za ozdravljenje i ove godine uzet će Udruženje “Ona je svjetlost“ iz Kaknja. Cilj trke je povećanje svijesti sanovništva o nužnosti ranog pregleda kao jedine prevencije karcinoma dojke, proslaviti život zajedno sa ženama koje su preživjele bolest, razbiti predrasude o ovoj bolesti i prikupiti sredstva da se obezbijede besplatni mamografski pregledi za naredni period.

-Kao i svake i ove godine udruženje „Ona je svjestlost“ učestvuje u trci za borbu protiv karcionama dojke. Pozivam sve vas ukoliko već niste da se prijavite i podržite naš rad. Kao nikada do sada, ove godine već je prijavljeno 75 osoba. Još imamo ovu sedmicu i prijave traju do petka. Jako je bitno da i one žene koje su oboljeli daju svoj doprinos, a i sve druge žene koje ova bolest može zadesiti, jer niko nije isključen, istakla je Medina Alić-predsj. Udruženja „Ona je svjetlost“.

Na ovoj manifestaciji svake godine učestvuje veliki broj žena iz BIH koje su prošle kroz bolest, ponosno nose svoje pink majice i daju potpuno drugu sliku karcinoma dojke. Cilj trke je i da se ženama ukaže na brigu o zdravlju koje bi im trebalo biti na prvom mjestu.

-Registracija za trku ove godine je 15 KM uz koju dobijate jedan mali crni ruksak kao znak pažnje a dodatnim donacijama od 15 KM možete dobiti majicu u bijeloj ili crnoj boji. Žene oboljele od karcinoma dojke nose majice pink boje. Još jedan od ciljeva trke je da ukažemo ženama na značaj brige o zdravlju i da na vrijeme otklone sve ono što ih sputava u njihovom radu i životu tj. ova bolest. Sve ovo radimo u saradnji sa organizacijom Thik pink i nadamo se da će naš uspjeh svake godine biti sve veći, istakla je Alić.

Osim trke a u sklopu programa se tokom cijele godine realizuju i druge aktivnosti vezane za prevenciju bolesti karcinoma dojke-psiho-socijalna pomoc ženama koje su operisale karcinom dojke, edukacija stanovništva, organizacija Dana zdravlja i druge aktivnosti. Sve ovo se provodi u partnerstvu sa 24 udruženja iz cijele BiH koje su članice mreže koja se bavi ženskim zdravljem. Među njima je i kakanjsko udruženje „Ona je svjetlost“ koje ima veliku ulogu i značaj za žene oboljele od karcinoma dojke na području naše općine.

Continue Reading