Connect with us

KAKANJ

Program pomoći Evropske unije za građane Bosne i Hercegovine u nadležnosti je Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije BiH

25.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Program pomoći Evropske unije za građane Bosne i Hercegovine koji je u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije BiH odnosi na pomoć energetski siromašnim domaćinstvima kao pomoć u prevazilaženju krize nastale zbog poskupljenja energenata izazvane globalnom društvenom krizom. Jedna od kategorija koja će biti obuhvaćena ovim programom je i kategorija penzionera. Iz Saveza udruženja penzionera ZDK ističu da oni nisu nadležni za odabir penzionera i raspodjelu pomenutih sredstava, te da isplata isključivo zavisi od nadležnog ministarstva.

U kategoriji koja se odnosi na penzionere poseban uslov odnosi se na ostvareno pravo na visinu penzije do zagarantovane penzije u 12. mjesecu 2022., uslov je i da penzioneri nisu korisnici srazmjerne penzije s inostranstvom, te da ni jedan odrasli član domaćinstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

-Nama u prostorije dolaze penzioneri sa najnižom penzijom jer su čuli obavijest da će EU pomoći penzionerima za nabavku ogrijeva u iznosu od 600 KM. Vjerujte mi, mi sa ovom viješću nemamo ništa, naročito udruženje penzionera, nema ni socijalni rad, nema ni Ministarstvo za rad i socijalnu politiku kantona. Ova sredstva EU će direktno ići preko federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku, istakao je Mustafa Trakić-predsj. Saveza udruženja penzionera ZDK.

Trakić ističe da se u prostorijama kako kantonalnog Saveza tako i udruženja penzionera stvara bespotrebna gužva jer ni Savez ni udruženja nisu nadležni za odabir penzionera koji će ostavriti ovu pomoć. Oni koji će ostavriti pravo na pomoć direktno će biti birani iz baze podataka PIO-a.

-Penzioneri nemaju potrebu dolaziti u udruženje jer će penzioneri koji budu trebali dobiti ovu vrstu pomoći biti birani isključivo putem baze podataka Zavaoda PIO/MIO, istakao je Trakić.

Prema informacijama Ministarstva rada i socijalne politike FBIH pomoć podrazumijeva oko 64 miliona KM koje će se, u skladu s Programom utroška sredstava, dijeliti na najmanje 109.000 naugroženijih domaćinstava u Federaciji BiH.