Connect with us

KAKANJ

MIZ Kakanj: I ove godine brojni sadržaji manifestacije Salavat tebi, Poslaniče

25.09.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Muslimani su ušli u mjesec rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. U njegovu čast MIZ Kakanj već tradicionalno cijeli ovaj mjesec posveti njegovom životu, onome što je činio i preporučio da se radi. Manifestacija Salavat tebi Poslaniče već nekoliko godina okupi veliki broj vjernika raznim sadržajima i uz angažovanje svih resursa u Medžlisu, imama, mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Društvenu brigu i svih onih koji žele dati doprinos ovoj manifestaciji. Tako je i ove godine.

Jedan od najznačajnih datuma za muslimane jeste 12. rebiul-evvel, datum rođenja Poslanika Muhameda a.s. Njegova veličina, snaga i uloga u historiji čovječanstva je svakako nemjerljiva. To nas obavezuje da oslikamo Poslanikov lik iz različitih uglova i da to ne bude samo jedan dan, nego mjesec dana različitih programa i sadržaja za sve uzraste – poruka je iz MIZ Kakanj koji  je i ove godine upriličio manifestaciju ”Salavat tebi Poslaniče”.

Preko 30  različitih sadržaja i programa će biti upriličeno u svim džamijama na području Medžlisa. Tribine, mevludi, promocije knjiga, programi za djecu, mlade, žene posebno, ručak plus sa Merhametom, posjeta novorođenčadima, posjeta usamljenima i onima u potrebi, također ono što je za pohvaliti jeste posjeta i onima koji su drugih vjeroispovijesti kako bi  se uspostavljala što bolja saradnja i  zdrava komunikacija u vremenima u kakvima danas živimo. Poseban akcenat će biti na mlade bračne parove i razgovore sa njima kao i uključivanje njih samih u sve aktivnosti u ovom mjesecu, naglasio je Zakir ef. Ljubović, predstavnik MIZ Kakanj.Tu su i literarni natječaji za osnovce i srednjoškolce uz teme koje će mlade afirmisati da čine dobro i budu korisni zajednici u kojoj žive i mnogi drugi sadržaji.

Zato je veoma važno da upoznamo Poslanikov  život, da saslušamo poruke koje donosi, i da sebe preispitamo, jer mjesec rebiu-l-evvel, je mjesec u kojem preispitujemo i svoju ljubav i svoju vjeru kroz praktičnu primjenu onoga što je Poslanik kazao i radio. Cilj je da to radimo duži period, ne samo tokom ovog mubarek mjeseca, poruka je manifestacije Salavat tebi Poslaniče.

Continue Reading