Connect with us

BIH

U Vijećnici obilježena 110. godišnjica ‘Merhameta’

03.02.2023.
FENA

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” obilježilo je večeras prigodnim programom u sarajevskoj Vijećnici 110. godišnjicu od osnivanja. ‘Merhametova’ godišnja nagrada iz Fondacije ‘Muradif Ćato’ pripala je glumcu Josipu Pejakoviću.

Predsjednik MDD ‘Merhamet’ Kenan Vrbanjac naglasio je da ta humanitarna organizacija, u svojim narodnim kuhinjama, hrani oko osam hiljada ljudi širom Bosne i Hercegovine. Pomažu i one koji su teritorijalno udaljeni od ‘Merhametovih’ narodnih kuhinja.

– Naravno veliki značaj imaju, ne samo ‘Merhamet’, i ostale karitativne organizacije i sve organizacije koje se bave tim radom – kazao je novinarima prije svečanosti. 

Za ovogodišnjeg dobitnika nagrade iz Fondacije ‘Muradif Ćato’ kaže da je dokazani patriota i humanitarac. Sjetimo li se njegovih emisija ‘U ime naroda’ vidjet ćemo, kako je istaknuo, koliko je Pejaković volio pomagati ljudima u stanju potrebe.

I za Josipa Pejakovića to je važna nagrada, posebno što je do toga došlo na 110. godišnjicu ‘Merhameta’. Prema njegovom mišljenju, u ovdašnjem bh. društvu empatija nije dovoljno prepoznata.

– Ja ipak stvari gledam drugačije, pogotovo u ovoj migrantskoj krizi. Savjetujem svim ljudima, ne prođi pored čovjeka koji ima ispruženu ruku, dajte mu koliko možete. Ko zna kad će se to čovjeku vratiti, meni se to bezbroj puta dosad vratilo. Možda to njemu znači život, a tebi ne znači ništa – kazao je novinarima Pejaković. 

U okviru večerašnje svečanosti u Vijećnici prikazan je i dokumentarni film o radu ‘Merhameta’, od 1913. godine pa dosad. Tom događaju prisustvovali su zvaničnici i predstavnici iz raznih oblasti života.

Continue Reading