Connect with us

ZE-DO KANTON

U Zenici počeo Sajam poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva

10.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Danas je u Zenici počeo 11. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN’s Zenica“. Sajam, koji će se održati od 10. do 12. novembra, organizovalo je Udruženje poljoprivrednika ZDK i uz podršku Grada Zenica i Vlade ZDK. Na sajmu, koji za cilj ima promovisati domaće proizvode, otvoriti nova saznanja i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju ZDK, svoje proizvode izložilo je preko 100 izlagača iz BIH.

Sada već prepoznatljivi jesenji sajam u Zenici koji je okupio veliki broj učesnika iz ZDK prilika je za promociju domaće poljoprivredne proizvodnje. Posjetioci sajma imaju priliku kupovinom domaćih proizvoda direktno podržati poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivrednike koji na nimalo lagan način dolaze do svojih proizvoda.

-U mjestu gdje živimo imamo ljekarnu i laboratorij gdje proizvodimo prirodnu kozmetiku. U sklopu toga imamo i mali izložbeni prostor i aroma terapiju. Sajam je jako bitan i on je za mene više od prodaje. Tu se sklapaju prijateljstva, poznastva i poslovna saradnja, istakla je Gordana Antolović, izlagač Sajma.

-Možemo se pohvaliti velikim izborom različitih proizvoda od povrća i voća do meda, mesa, mliječnih proizvoda i narodnih rukotvorina. Osim samostalnih poljoprivrednih proizvođača svoje proizvode i radove izlažu i članice raznih udruženja, istakao je Refik Alihodžić direktor Sajma „Opens Zenica“.

Premijer ZDK istakao je da će Vlada, koja je generalni pokrovitelj Sajma, nastaviti sa ulaganjem u poljoprivredu i kroz različite mjere podrške podsticati na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

-Mi smo i na ovaj način što smo generalni pokrovitelji ovog Sajma pokazali da nam je značajno da oni koji su vrijedni i koji u jako teškim uslovima proizvode zdrave proizvode dali podršku sa kojom ćemo nastaviti i u narednom periodu, naglasio je Nezir Pivić-premijer Vlade ZDK.

-Mi ćemo u narednom periodu izraditi jedan kvalitetan prijedlog nacrta budžeta za narednu godinu. Konkretno što se tiče poljoprivrede iznos subvencija za ovu godinu iznosi 5,5 miliona KM, istakao je Jasmin Čajić, resorni ministar.

Continue Reading