Connect with us

KAKANJ

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća u Gradskom spomen parku u Kaknju obilježena 31. godišnjica forimiranja Trećeg korpusa ARBIH

30.11.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, danas je u Gradskom spomen parku u Kaknju, obillježena 31. godišnjica od formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika da se evociraju uspomene na ratne podvige Trećeg korpusa, te da se iskaže duboko poštovanje prema šehidima i poginulim borcima Armije Rebublike Bosne i Hercegovine.

Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine jedan je od sedam korpusa koji je za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 1. decembra 1992. godine, a njegovo sjedište je bilo u Zenici.

Okupljanjem u Gradskom spomen parku, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici javnog i političkog života općine Kakanj, te građani Kaknja, dali su svoj doprinos u obilježavanju godišnjice Trećeg korpusa.

Na ovom mjestu, prisutni su izrazili pijetet prema najboljim sinovima Bosne, koji su dali život za odbranu domovine.

-Ovo je jedinstvena prilika da svake godine pokažemo pijetet i sjetimo se svojih rahmetli drugova koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu. Kada govorimo o Trećem korpusu, prije svega moram istaći da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila legalna oružana sila, koja je branila i odbranila Bosnu i Hercegovinu, kazao je za NTV IC Midhat Hodžić, član predsjedništva RVI Kakanj 92.

I ovom prilikom je istaknuto da su Kakanjci dali veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, te da je njihova uloga u odbrambeno-oslobodilačkom ratu nemjerljiva.

-Kakanjci su dali ogroman doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Na ovom području je egzistirala i 311. lahka brigada, 309. i Sedma muslimanska u kojoj je i bataljon iz Kaknja bio učesnik u oslobađajućim akcijama i Treći manevarski bataljon, dodao je Hodžić.

Inače, Savez ratnih vojnih invalida Zeničko dobojskog kantona i ove je godine organizator centralne manifestacije u povodu 31. godišnjice  formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja će biti upriličena u Tešnju prvog decembra.

Continue Reading