Connect with us

ZE-DO KANTON

Udruženje poslodavaca Zenica uspješno implementiralo projekat „Ja radim odmah nakon škole“

22.05.2024.
ntvic.ba

Udruženje poslodavaca Zenica je održalo završnu konferenciju povodom prezentacije projektnih aktivnosti i uspješnog završetka projekta „Ja radim odmah nakon škole“ (I work right after school), finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Projekat je osmišljen s ciljem promocije ženskog poduzetništva i deficitarnih zanimanja u prehrambenoj industriji, fokusirajući se na profesije kuharice, slastičarke i pekarke u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ovaj projekat je sproveden kroz promociju stručnog obrazovanja, saradnju sa školama, roditeljima i poduzetnicima te direktnu podršku putem izrade promotivnih video materijala. Udruženje poslodavaca Zenica je aktivno sarađivalo sa četiri mješovite srednje škole: Mješovita srednja škola Zenica, Mješovita srednja škola Kakanj, Mješovita srednja škola Zavidovići i Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu, kao i sa osnovnim školama širom kantona.

Implementirane aktivnosti su uključivale:

  • Izradu promotivnih videa: Kreirana su četiri visokokvalitetna promotivna filma za srednje škole u ZDK koje obrazuju kadrove za zanimanja kuhar, pekar i poslastičar.
  • Kontinuiranu promocija videa: Promotivni videi su redovno prikazivani u srednjim školama i tokom profesionalne orijentacije u završnim razredima osnovnih škola, uključujući prezentacije roditeljima, čime je obuhvaćena šira publika.
  • Radionice „Izrada biznis planova“: U Mješovitoj srednjoj školi Zenica i Mješovitoj srednjoj školi Kakanj održane su radionice za učenike završnih razreda koji se obrazuju za zanimanja kuhar i poslastičar. Trideset učenika je osposobljeno za izradu biznis plana, uz obezbijeđeno kontinuirano mentorstvo za daljnji napredak. Dva najbolja biznis plana nagrađena su večerom sa prijateljima.
  • Kafa sa uspješnim poduzetnicama: Organizovani su susreti između uspješnih poduzetnica i učenika, pružajući mladima priliku da čuju inspirativne priče, povećaju svoje samopouzdanje i vjeru u sopstvene sposobnosti kroz razmjenu iskustava i ideja u opuštenoj atmosferi.
  • Podršku ugostiteljskih objekata: Dio ugostiteljskih objekata podržao je projekat kroz promociju videa, dodatno povećavajući vidljivost i atraktivnost ovih zanimanja.
  • Posredovanje u zapošljavanju: Udruženje poslodavaca Zenica je organizovalo sastanke između škola i poslodavaca kako bi se predstavile mogućnosti zapošljavanja za učenike završnih razreda koji se obrazuju za zanimanja iz oblasti ugostiteljske djelatnosti.
  • Promociju deficitarnih zanimanja: Projekat je intenzivno promovisao zanimanja kuhar, pekar i poslastičar kao izrazito atraktivna i perspektivna zanimanja, čime se nastojalo povećati interes mladih za ove profesije.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici srednjih i osnovih škola kao i predstavnici poduzetnika.

Gospođa Bernardeta Galijašević, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, izrazila je zadovoljstvo postignutim ciljevima projekta te naglasila potrebu stalne suradnje između poslovnog i obrazovnog sektora.

Projekat „Ja radim odmah nakon škole“ predstavlja značajan korak ka jačanju stručnog obrazovanja, povećanju zapošljivosti mladih i promociji ženskog poduzetništva u Zeničko-dobojskom kantonu. Zahvaljujemo svim partnerima, školama, učenicima i roditeljima na aktivnom učešću i podršci.

Continue Reading