Connect with us

KAKANJ

Upitna sigurnost djece prilikom boravka u dvorištu Obdaništa Mladost

19.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Obdanište „Mladost“ Kakanj već izvjesno vrijeme ima određene probleme kada je u pitanju dvorište ove ustanove. U prostoru koji djeca koriste za svakodnevne aktivnosti i igru, poslije radnog vremena i u dane vikenda okupljaju se grupe grđana kao i pojedinci koji ostavljaju otpad i smeće koje može ugroziti zdravlje djece. Iz obdaništa su alarmirali sve one za koje smatraju da su nadležni ili da mogu biti dio rješenja ovog problema, a sve s ciljem zaštite djece i njihove sigurnosti.

Neovlašten ulazak, ostavljene otpada i različiti oblici neprimjernog ponašanja i vandalizma u dvorištu obdaništa „Mladost“ učestale su situacije. Neodgovorni pojedinci i grupe građana na ovom igralištu ostavljaju smeće i, nerijetko, medicinski otpad kao i druge po djecu opasne stvari. Osoblje ove ustanove kontinuirano po uočavanju takvih pojava čisti i uklanja sve što zateknu u dvorištu a što može na bilo koji način povrijediti djecu. Ipak sve mjere koje je ustanova do sada poduzimala, po mišljenju direktorice nisu dovoljne.

-Radi se o tome da neodgovorni pojedinci i grupe neovlašteno ulaze u dvorište našeg vrtića u popodnevnim satima i vikenda. Konstantno zatićemo ogromne količine smeća i medicinskog otpada, tipa šprica, igala i razbijenih boca. Objekti su pod video nadzorom i alarmnim sistemom. Mi u ljetnom periodu angažujemo još dodatno i zaštitarsku agenciju kako bi češće obilazili objekte u noćnim satima, međutim nedovoljno je sve to, kazala je Azra Čišija, direktorica JU“Mladost“ Kakanj

Direktorica obdaništa, uz sve mjere koje poduzima ova ustanova, smatra da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti i policija i Općina Kakanj.

-Iako redovno čistimo, održavamo i dezinfikujemo naše dvorište mi i dalje pronalazimo ostatke medicinskog otpada i ostalih nedozvoljenih materijala u našem dvorištu. Apelujem na nadležne da u svojim mogućnostima i u svom domenu nam pruže dodatnu zaštitu kako bi se djeca osjećala sigurnije prilikom boravka u našem vrtiću, istkla je Azra Čišija, direktorica JU“Mladost“Kakanj

Dvorište JU “Mladost“ prostor je idealan za igru i odrastanje djece koji su uvijek koristili i svi drugi građani Kaknja. I ranije je bilo pojava vandalizma i drugih društvenih anomalija koje su s vremena na vrijeme narušavale mir i sigurnost koje pruža ova ustanova. Ipak proteklih nekoliko godina vandalizam i radnje koje narušavaju javni red i mir su učestale u toj mjeri da se o njima više ne može pričati kao o izolovanim slučajevima. Mališani Obdaništa Mladost, njih oko 180 koliko ih je trenutno u ovom Obdaništu, moraju biti sigurni i to im nadležni moraju omogućiti.