Connect with us

KAKANJ

Nepovoljne vremenske prilike u prvoj polovini ove godine stvorile probleme voćarima

19.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Nepovoljne vremenske prilike u prvoj polovini ove godine stvorile su probleme i voćarima. Kišovito vrijeme u proteklom periodu te pojava različitih bolesti na voćnjacima uticat će i na očekivane količine roda. Mi smo posjetili kakanjca Ernesa Alajbegovića koji se voćarstvom bavi više od 20. godina, te provjerili, kakvo je stanje u njegovom voćnjaku.

U voćnjaku Ernesa Alajbegovića nalazi se više od 600 stabala jabuke i kruške na 3,5 dunuma zemlje. Kao i kod većine voćnjaka i u ovom je primjetna određena šteta koja je nastala usljed loših vremenskih uslova u ovoj godini. Naime, voćar Alajbegović ističe da je iz godine u godinu sve teže raditi u voćarstvu, međutim, ove godine izazovi su mnogobrojni.

-U principu godina je teška, međutim svaka godina nosi svoje probleme. U ovoj godini se pojavio problem viška vlage. Najveći problemi u voćarstvu su uvijek u zaštiti, od raznih bolesti i virusnih bakterijskih oboljenja. Najčešća oboljenja su čađava krastavost ploda i lista, kazao je voćar Ernes Alajbegović.

Svjestan da ove godine neće imati očekivane količine roda, ipak ovaj voćar nije nezadovoljan i nada se da će na kraju ipak vidjeti plodove svoga rada.

-Ja sam zadovoljan s onim što bude i nadam se da ću imati urod od 3 do 5 tona ukupno jabuke i šljive, dodao je Alejbegović.

Obzirom da se očekuju povoljnije vremenske prilike, za svakog voćara je veoma bitno da u ovom periodu provede neophodne mjere, kako bi zaštitio svoj voćnjak.

-Prvi korak je kosidba voćnjaka, jer zadržavanje velike količine vlage u voćnjaku doprinosi nastavku razvoja oboljenja. Ukoliko želimo da tretiramo, možemo i to da spasimo neki od sistematičnih fungicida, jer sad je kasno za preventivnim djelovanjem. Postoji sistematični fungicidi koji će zaustaviti dalje obolijevanje, poručio je Alajbegović.

Kako u voćarstvu tako u i ostalim granama poljoprivrede, vremenske prilike ove godine ne idu na ruku svima onima koji se bave poljoprivredom, međutim kako kaže naš sagovornik, još uvijek se možemo nadati kvalitetnim urodima sa naših poljoprivrednih parcela.

Continue Reading