Connect with us

KAKANJ

Brojni neriješeni problemi u MZ Donji Kakanj

20.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Mjesna zajednica Donji Kakanj specifična je jer ona djelom gravitira koncesionom polju RMU Kakanj, a u njenoj blizini su i kamenolomi TC Kakanj i Trgošpeda. Upravo zbog rada ovih privrednih subjekata, decenijama i kontinuirano mještani se suočavaju sa brojnim problemima, jer kroz ovu MZ svakodnevno saobraća veliki broj teretnih vozila, a dio putne infrastrukture, vodovodna i kanalizaciona mreža nisu prilagođeni potrebama mještana. Iz MZ poručuju da je krajnje vrijeme da nadležne institucije i odgovorni privredni subjekti poduzmu konkretne mjere kako bi se kvalitet života mještana Donjeg Kaknja konačno poboljšao.

Problemi nedostatka i redukcije pitke vode za dio stanovništva Donjeg Kaknja, tačnije za naselje Musala, nastali su još prošle godine. Problem sa pitkom vodom postoji i u naselju Tičići. Mještani su uočili da je voda koju koriste za piće prljava. Međutim, intervencijom nadležnog komunalnog preduzeća ovaj je problem riješen.

-U nas redovno u osam sati ujutro nestaje vode i nema je navečer do nekih 12 sati kad počinju domaćice da obavljaju redovne aktivnosti za koje je neophodna voda. Znači bukvalno devet domaćinstava nema vode cijeli dan. U Tičićima je bio problem kada je u pitanju bistrina vode, izgleda da je bilo prisustvo nekih fekalnih voda. Taj problem se otklonio, najvjerovatnije da su se aktivirali ljudi iz Vodokoma da to riješe i sad trenutno stanje sa pitkom vodom je zadovoljavajuće, kazao je Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

Na ovom području RMU Kakanj prije nekoliko godina realizovao je projekat izgradnje hidrotehničkog objekta tunel Ribnica, koji je jedan od preduslova za nastavak površinske eksploatacije uglja u kakanjskom rudniku. Kako bi se ispoštovale zakonske obaveze, a negativne posljedice eksploatacije uglja po lokalno stanovništvo svele na minimum, Rudnik se obavezao da će realizovati nekoliko infrastrukturnih projekata važnih za stanovništvo MZ Donji Kakanj. Upravo takvi projekti trebali su omogućiti normalne uslove života. Međutim brojni su projekti ostali projekti samo na papiru.

-Sama šaša koja je nadmašila korito rijeke govori o stanju korita rijeke Ribnice na ovom dijelu. Imamo problem što tu ima jako puno pacova, zmija, što imamo puno komaraca a imamo tu džamiju, imamo djecu  koja dolaze u dzamiju, imamo tu glavnu putnu komunikaciju. Rudnik se obvezao sa dokumentom koji oni imaju, ima ga i načelnik Općine, u dva navrata sam to predao načelniku, napravljena je projektna dokumentacija da se taj kanalizacioni sistem stavi u zatvoreni kanalizacioni sistem, kazao je Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

Prašina koju stvaraju teretna vozila u neposrednoj blizini Donjeg Kaknja još je jedan od problema ove mjesne zajdnice. Međutim i ovo je pitanje ostalo neriješeno.

-Ogromna količina prašine koja se diže sa tri industrijska puta koja se nalazi na površinskom kopu koja se vrlo rijetko, skoro nikako ne poljevaju. Sunčano vrijeme pokazuje pravu sliku ovog problema gdje se formira jedna prašinska zavjesa koja se proteže skroz iznad naselja Donji Kakanj i ide prema Dumancu i Tičićima, kazao je Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

Brojni su problemi u mjesnoj zajednici Donji Kakanj. Nedostatak pitke vode, sigurnost svih učesnika u saobraćaju, neadevatna kanalizaciona mreža su najprioritetnija pitanja ovog područja. Važno je raditi na poboljšanju uslova života svih građana općine Kakanj pa se i mještani Donjeg Kaknja nadaju da će u narednom periodu njihovi problemi biti prepoznati i da će nadležni imati sluha za njihovo rješavanje.

Continue Reading