Connect with us

KAKANJ

Na području općine Kakanj nalazi se ukupno 11 kapela, o njima brinu paroh kakanjski i vjernici parohije

20.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Na području općine Kakanj nalazi se ukupno 11 kapela. Za njihovo održavanje brinu predstavnici pravoslavne crkve, ali i vjernici kojima su ovi vjerski objekti izuzetno važni.

Kapele i groblja su simbol i svjedok postojanja pravoslavnog naroda na ovom području, te je njihov značaj nemjerljiv za vjernike. U davna vremena, u mjestima koja su bila udaljena više od deset kilometara od sabornog centralnog hrama, u kapelama su vjernici obavljali i svete tajne krštenja, te čak sklapali i brakove u takvim svetinjama.

-Ne može se umanjiti značaj kapela u odnosu na hram, crkva je objekat u kojem se obavlja sveta liturgija, dok se to nije praktikovalo u kapelama. S tim što većina kapela u Kaknju, Visokom i Busovači, čak imaju i zvonike. Tako da i svojim izgledom podsjećaju na manje crkve, istakao je jerej Dragiša Cvjetković, paroh kakanjski.

Na području općine Kakanj, ovi vjerski objekti se nalaze na 11 lokacija. Svjedoče minulim decenijama i potrebi vjernika da imaju mjesto za vjerska okupljanja, a danas opstaju zahvaljujući kakanjskom parohu, ali i pravoslavnim vjernicima koji pomažu u skladu sa svojim mogućnostima u održavanju i obnovi ovih objekata.

-Kompletno održavanje kapela povjereno je i ide na teret parohijana, većinom izbjeglih, koji se staraju i osiguravaju finansijska sredstva da se to uradi kako treba. Veliki dio ljudi je uz nas, uz crkvu, koji svojim prilozima pomaže tu obnovu, dodao je Cvjetković.

Nekada je u Kaknju, Busovači, Visokom i Bilješevu, ukupno bilo 28 kapela, koje su tokom rata i u postratnom vremenu devastirane i napuštene.

-Od ukupno 28 kapela koliko je bilo nekada na području Kaknja, Busovače, Bilješeva i Visokog, 20 je srušeno i još 7 treba da se obnovi. Od toga broja, jedna kapela se ne može obnoviti jer je izvršena eksproprijacija kapele i groblja u mjestu Paljike kod Visokog. Veliki problem nam predstavlja loša putna infrastruktura prema samim kapelama, zaključio je Cvjetković.

Za oko 50 pravoslavnih domova u Kaknju je izuzetno važno da održavaju duhovnu vezu sa svojom crkvom, te da u svom životu vode računa o istinskim vrijednostima vjere, kako bi pronašli istinsku sreću i smisao ovozemaljskog života, poručio je na kraju Jerej Dragiša Cvjetković.

Continue Reading