Connect with us

KAKANJ

Uručena rješenja o dodjeli boračkih stipendija za 122 kakanjska studenta

15.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U Općini Kakanj upriličeno je uručenje rješenja o dodjeli boračkih stipendija za 122 kakanjska studenta. Riječ je o stipendijama koje dodjeljuje Minitarstvo za boračka pitanja ZDK.

Za dodjelu stipendija studentima iz reda branilačke populacije prema Programu utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja ZDK u studijskoj 2023. – 2024. godini namijenjena su sredstva u iznosu od preko dva miliona KM.

-Sve općine su, osim Usore, ove godine smanjile broj strudenata. Što se tiče ove godine za stipendije je izdvojeno nešto više od dva miliona KM. Po pojedinačnim stipendijama to će iznositi 1.000 KM za studente prve godine, a za studente viših godina stipendija iznosi 1.400 KM, istakao je Adnan Sirovica, ministar u Vladi ZDK.

Ove godine ministarstvo za boračka pitanja ukupno je dodijelilo 1.524 stipendije. Pravo na stipendiju ove su godine u Kaknju ostvarila 122 studenta.

-Općina Kakanj će zajedno sa Ministarstvom za boračka pitanja biti potpora našim studentima. Bila je ova prilika i da studentima kažemo da prate javne pozive Općine Kakanj i prate konkurse za stipendije namijenjenje deficitarnim zanimanjima, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Ovo je način, kako je rečeno na današnjoj svečanost, da se studentima olakša školovanje, ali i da se mladi dodatno podstaknu da ostanu u svojoj domovini. Kako bi se omogućilo da što veći broj studenata sa područja ZDK dobije stipendiju, boračke stipendije dodijeljene su svima onima koji su ispunjavali uslove konkursa.

Continue Reading