Connect with us

KAKANJ

U toku ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata Općine Kakanj

18.03.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Iz Općine Kakanj obavještavaju poljoprivredne proizvođače, pravna i fizička lica koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, da su obavezni izvršiti ažuriranje podataka do 31. marta tekuće godine.

Upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata kao i ažuriranje podataka je preduslov za ostvarivanje prava na podsticaje u oblasti poljoprivrede na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou.

Na području općine Kakanj u Registar gazdinstava i Registar klijenata, a prema podacima općinske nadležne službe, trenutno je upisano oko 2.132 gazdinstva. Njihovi vlasnici, dužni su svake godine ažurirati podatke u periodu od 1. janura od 31. marta tekuće godine.

-Ažuriranje se odnosi na promjene stanja u poljoprivrednom gazdinstvu, naprimjer zasijane poljoprivredne kulture, planirane kulture na zemljištu, broj stočnog fonda, promjene i vrste stočnog fonda, način korištenja zemljišta, posjedovno stanje itd. U prosjeku svake godine na području općine Kakanj u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata bude ažurirano od 800 do 900 gazdinstava, kazao je za NTV IC Fadil Merdić, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj Općine Kakanj.

Osim upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, postoji i pravilnik o upisu u Registar pčelara i pčelinjaka u Federaciji Bosne i Hercegovine. U tom pravilniku su propisani uslovi, na koji način se upisuju i ažuriraju podaci.

-Uslov za ažuriranje podataka u Registru pčelara i pčelinjaka Federacije Bosne i Hercegovine jeste da je pčelar prethodno ažurirao podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata. Time stiče pravo da ažurira podatke u registru pčelara, koji traje od 15. aprila do 15. maja tekuće godine. Do sada u nadležnoj Službi u Registru pčelara upisano je 182 pčelara. I uglavnom svi oni ažuriraju podatke, dodao je Merdić.

Poljoprivrednici koji nisu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, a žele, mogu to učiniti tokom cijele godine, ali moraju ispuniti zakonom propisane uslove. Upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata kao i ažuriranje podataka, vrši se svakim radnim danom u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj.

Continue Reading