Connect with us

ZE-DO KANTON

Vlada ZDK opredijelila značajna novčana sredstva za nabavku udžbenika za osnovce

23.01.2024.
ntivic.ba (I.Š.)

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u narednom će periodu provesti tendersku proceduru za nabavku udžbenika za učenike od prvog do petog razreda, potrvrdio je resorni ministar Mirza Mušija. Vladin cilj je da kroz ovakvu politiku pomogne roditeljima u procesu školovanja djece, ali i da unaprijedi obrazovni system na području ZDK.

Vlada ZDK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta kroz različite mjere i programe nastoji unaprijediti obrazovni sistem na području kantona. Osim ulaganja u infrastrukturu, te realizaciju obrazovnih reformi, ovo je ministarstvo opredijelilo značajna sredstva i za nabavku udžbenika za učenike osnovne škole.

-Vrlo bitna stavka koja je vezana za sve koji imaju djecu, odnosno školarce, je da smo uspjeli napraviti sporazum i potpisati ugovor sa federalnim ministarstvom obrazovanja gdje smo osigurali 2.304.000 KM za nabavku udžbenika od prvog do petog razreda. Obzirom da mi u Kaknju imamo situaciju da je i Općina Kakanj obezbijedila udžbenike za prvi razred, nadamo se da će djeca u Kaknju dobiti udžbenike i za neke druge razrede. Osim toga, ministarstvo je planiralo još pola miliona KM za nabavku udžbenika, tako da ćemo vidjeti još šta imamo na pozicijama škola i koliko imamo sredstava, kazao jeMirza Mušija, ministar u Vladi ZDK.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i za naredni period ima u planu realizaciju određenih projekata, sve s ciljem da školarci imaju bolje uslove i kvalitetnije školovanje.

-Mi smo dali službama zadatak da se vidi koja je to cifra da se nabave svi udžbenici od prvog do devetog razreda osnovne škole. To bi bio presedan i veliki zalogaj. Ali evo za sada imamo udžbenike od prvog do petog razreda i mi ćemo u ovoj godini provesti tendersku proceduru i dobiti te udžbenike kazao je Mušija, minstar u Vladi ZDK.

Realizacija projekata poput ovih ohrabrujući su za osnovnoškolce i njihove roditelje. Podsjećamo i da je kantonalna Vlada na posljednjoj sjednici usvojila programe utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u ukupnom iznosu od preko 12 miliona KM.

Continue Reading