Connect with us

ZE-DO KANTON

Pravilna i raznovrsna ishrana pomoći će u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta tokom zimskog perioda

23.01.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

U vrijeme sezone gripe i prehlade važno je znati kako se brinuti o zdravlju, kako čuvati organizam i jačati imunitet. Zima kao agresivno godišnje doba sa niskim temperaturama dodatno usložnjava oboljenja koja su izražena tokom zime. Pravilna i raznovrsna ishrana pomoći će u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta – poručuju nutricionisti.

Jedan od najvažnijih faktora oslabljenog imuniteta, osim određenih zdravstvenih stanja, korištenje antibiotika, nedostatak fizičke aktivnosti i stresa je svakako i jednolična i nepravilna prehrana. Ovakva prehrana dodatno pogoršava ili slabi imunitet u vrijeme sezonskih oboljenja – gripe i prehalde.

-Općenito nam zimsku prehranu karakteriše visokokalorična i teška hrana, bogata izrazito nezdravim mastima, šećerom i solju. Posljedično je pojačano nakupljanje otpadnih tvari u organizmu što može uzrokovati brojne tegobe i simptome kao što su glavobolja, umor, zatvor, nadutost, akne, debljanje, depresija itd. Kako bi ste ojačali svoj imunitet i izbjegli navedene simptome i posljedice nepravilne jednolične prehrane, u svoju svakodnevnicu trebate uvrstiti što više sezonski dostupnih namirnica, kazala je Maja Jonjić Trifković, nutricionista INZ.

Osim ovoga u prehranu tokom zime važno je uvrstiti što više dostupnog povrća. Supe i varivo se svakako preporučuju uz što manju termičku obradu. Važan je i unos mesa.

-Tu je svakako i nemasno meso, to je prije svega meso peradi i ribe kao izvor kvalitetnih proteina. Tu su i nemasni mliječni proizvodi, orašasti plodovi, homunarke, sjemenke itd. Uz sve navedeno važno je piti i dovoljne količine vode kazala je Maja Jonjić Trifković, nutricionista INZ.

Na kraju, generalno, zbog poboljšanja zdravstvene slike važno je raditi na svakodnevnom zdravom načinu života. Raznovrsna ishrana je zato važan faktor jer ne postoji niti jedna namirnica koja će sama od sebe zadovoljiti sve nutritivne i energetske potrebe organizma. Kontinuirano upražnjavati zdrav stil života što svakako uključuje i zdravu ishranu pomoći će svakom pojedincu tokom oboljenja od gripe ili prehlade.

Continue Reading