Connect with us

ZE-DO KANTON

Toplotne pumpe i grijanje na biomasu u četiri škole u ZDK

23.01.2024.
ntvic.ba

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija posjetio je područne škole u naseljima Radovlje, Grad Visoko i Dolača, Grad Zenica, a tom prilikom izvršena je primopredaja izvedenih sistema grijanja putem toplotnih pumpi.

Radi se o zajedničkom projektu “Caritasa Švicarske” i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta ZDK u okviru programa “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva – EE FAZA III”.

-U prvoj fazi izvršena je energetska sanacija objekata, a nakon toga su instalirane i stavljene u funkciju geotermalne toplotne pumpe. Osim ove dvije škole, u ovoj fazi projekta obuhvaćeni su i objekti područne škole u naselju Ravne, općina Maglaj, gdje je instalisano grijanje na biomasu te područna škola u naselju Topčić Polje, Grad Zenica, gdje je instalisana toplotna pumpa. Ukupno je investirano 223.000,00 KM, od čega je ovo ministarstvo osiguralo 100.000,00 KM – rekao je ministar Mušija.

Naveo je da je resorno ministarstvo, u okviru mjera energetske efikasnosti, finansiralo i rekonstrukciju krova na školi u Dolači kod Zenice sa oko 45.000,00 KM, te razvod grijanja u Ravnama kod Maglaja i Topčić Polju kod Zenice za što je izdvojilo po 15.000,00 KM.

Press služba ZDK

Continue Reading