Connect with us

ZE-DO KANTON

Vlada ZDK: Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije 1.300.000 KM

09.03.2024.
ntvic.ba

Vlada ZDK, na prijedlog ministarstva za boračka pitanja, usvojila je programe samozapošljavanja i zapošljavanja kod pravnih lica boračke populacije i članova njihovih porodica. Ministarstvo je za program podsticaja ove godine opredijelilo 1.300.000 KM.

-Ministarstvo je za program podsticaja ove godine opredijelilo 1.300.000 KM. Kada je u pitanju program zapošljavanja boračke populacije, za taj program je opredjeljeno 300.000 KM. Unapređenja u odnosu na prethodnu godinu odnose se prije svega na povećanje iznosa za pojedinačno zapošljavanje pripadnika boračke populacije. Kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika boračke populacije sa stručnom spremom NK, srednja i viša stručna sprema, ove smo godine opredijelili iznos 10.800 KM po jednom zaposlenom radniku, a za visokom stručnom spremom 12.000 KM – rekao jeminisar Adnan Sirovica.

Dodao je da ugovori o zapošljavanju ne mogu biti kraći od 24 mjeseca, a novina je da su ove godine za djecu demobilisanih boraca povećali dobnu granicu pa ta djeca mogu ostvariti pravo za podsticaj pri zapošljavanju do 30, umjesto dosadašnjih do 25 godina života.

Naglasio je da će program samozapošljavanje boračke populacije biti realiziran kroz Program prvi biznis i Program biznis plus, koje su također unaprijedili.

-U ponedjeljak će biti raspisan oglas za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje branilaca i članova njihovih porodica. Također, u ponedjeljak će biti kompletirane i odluke o isplati boračkih stipendija za studente, a do kraja naredne sedmice Ministarstvu finansija bit će upućen i nalog za isplatu prve rate ovih stipendija – naveo je ministar Sirovica.

Press služba ZDK