Connect with us

ZE-DO KANTON

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je Odluku o utrošku vodnih naknada za 2024. godinu i usvojila rekordnih šest miliona KM za poticaje u poljoprivredi

18.03.2024.
ntvic.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, donijela je Odluku o utrošku vodnih naknada za 2024. godinu i usvojila Program utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada je  donijela Odluku o Programu utroška namjenskih sredstava prikupljenih od sredstava vodnih naknada za 2024. godinu, sa značajno uvećanim budžetom za oblast vodosnabdijevanja i zaštite voda. Odluka je donesena na osnovu prijedloga Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Navedenim iznosom opredijeljene su i planirane podrške za različite sektore poljoprivrede, uključujući poljoprivrednu proizvodnju, organsku proizvodnju, kapitalna ulaganja, nabavku plastenika, podršku za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda, te mnoge druge aktivnosti važne za razvoj poljoprivrednog sektora u kantonu.

– Ovakav Program utroška vodnih naknada ima za cilj efikasnije, pravednije i transparentnije korištenje prikupljenih sredstava, te odražava stvarne potrebe zajednice. On je rezultat temeljne analize potreba i konsultacija s ključnim interesnim grupama i jedinicama lokalne samouprave. – rekao je ministar Čajić

Nadalje, Vlada je usvojila i Odluku o Programu utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu u iznosu od rekordnih 6.000.000,00 KM. Program obuhvata realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti i predstavlja važan korak u podršci poljoprivrednicima u kantonu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, istakao je da će ovaj program podrške doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju obima korištenja poljoprivrednog zemljišta. Uz to, program ima za cilj stabilizaciju i ublažavanje uslova za rad te očuvanje proizvodnje kod poljoprivrednih proizvođača u Zeničko-dobojskom kantonu, kazao je Pivić.

Continue Reading