Connect with us

LIFESTYLE

Vrijedne ruke bosanske – Meliha Bičo Družić – umjetnica iz Zenice

26.05.2023.
ntvic.ba (A.T)

Zeničanka Meliha Bičo Družić zaljubljenik je u različite vidove umjetnosti i kreativnosti. U slikanju na platnu posebno uživa i na ovom polju umjetnosti njena inspiracija je nepresušna.

Pored slikanja na platnu, Meliha se bavi i oslikavanjem umjetničkih djela na svili. Njene oslikane marame, ešarpe, pa čak i slike na svili su jedinstvene.

-Rad na svili je krenuo spontano da tako kažem, negdje 2009. godine sam ušla u jednu prodavnicu boja, ustvari to je bila neka mala knjižara i vidjela sam da imaju neke boje. I pitala sam radnicu u knjižari, šta je ovo, to su kaže boje za svilu i čak su imali i ešarpe urađene. I ovo je prva ešarpa koju sam ja uradila 2009. godine. I tako je krenulo malo po malo, dokupljivala sam i boje sa kojima radim. I svila je postala dio mene, dio moga rada, istakla je Meliha Bičo Družić, umjetnica iz Zenice.

Meliha se intenzivno bavi slikanjem gotovo 20. godina i kako kaže to je za nju bio logičan slijed, obzirom da dolazi iz porodice u kojoj je umjetnost imala svoje posebno mjesto.

-Što se tiče mog slikanja, u meni se osjećala ta ljubav prema kreativnosti iz najranijeg djetinjstva. Inače, potičem iz porodice koja je njegovala tu kulturu umjetnosti. Majka je vezla, plela, šila, heklala, atac iako je bio diplomirani pravnik, on je volio da slika, kao i moj brat. I ja sam se 2004. godine posvetila slikanju na platnu sa uljanim bojama spletom životnih okolnosti. Naravno nisam završila likovnu akademiju, iako je to bila moja velika želja, naglašava Meliha.

Meliha Bičo Družić je vrijedna bosanska žena i umjetnica koja pomjera vlastite granice svog kreativnog potencijala. Uprkos mnogim izazovima, Meliha hrabro korača stazama života, te nastoji da svoj umjetnički potencijal podijeli i sa drugim ljudima koji žude za istinskim i univerzalnim vrijednostima života.

Continue Reading