Connect with us

KAKANJ

Za podsticaje u oblasti poljoprivrede Općina Kakanj izdvaja preko 500.000 KM

06.03.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Na posljednjoj sjednici OV Kakanj usvojen je Programom utroška sredstava za podsticaje u oblasti poljoprivrede za koji će iz Budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu biti izdvojeno 539.250 KM. Program je namjenjen poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, razvoju ukupne proizvodnje, jačanju proizvodnje za vlastite i potrebe tržišta te modernizaciji opreme na gazdinstvima poljoprivrednika. Realizacija poticaja traje tokom cijele godine i implementira se putem javnih poziva.

Kroz Program utroška sredstava u oblasti poljoprivrede potiče se organizovana i kooperativna proizvodnja, značajnije korištenje poljoprivrednog zemljišta, povećavaju se obradive površine, zadovoljava se potreba domaćeg tržišta vlastitim proizvodima, te se ulaže u samu kvalitetu proizvoda. U odnosu na ranije, ove godine iznos za podsticaje u oblasti poljoprivrede povećan je za 100.000 KM.

-Budžetom Općine Kakanj za 2024. godinu iznos sredstava koji je opredjeljen za podsticaje u poljoprivredi je 539.000 KM i taj iznos je za 100.000 KM veći˙u odnosu na prethodnu godinu. U saradnji sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača, sa kojima smo održali niz sastanaka, usaglašeno je da se postojeće poticajne mjere uvećaju za određene iznose. To je i urađeno kod većine poticaja, istakao je Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Obzirom da Općina Kakanj i nadležna služba prate potrebe poljoprivrednih proizvođača, Program podsticajnih mjera kreiraju prema inicijativama poljoprivrednika.

-Još jedna od inicijativa poljoprivrednika je bila da se sufinasira nabavka mehanizacije. Međutim, mi moramo naglasiti da federalni i kantonalni nivo imaju značajne poticajne mjere i jako kvalitetne programe sufinasiranja nabavke mehanizacije. Mi ćemo u narednom periodu raspisati javne pozive i krenuti sa poticajnim mjerama za proljetnu sjetvu a onda i ostalim pozivima, istakao je Fazlić.

Program poticaja poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu podrazumijeva veliki broj poticajnih mjera što je pokazatelj da Općina Kakanj kontinuirano pomaže razvoj poljoprivrede, te je ovo jedan od najboljih načina da se kakanjski poljoprivrednici ojačaju, a proizvodnja uskladi sa potrebama tržišta.

Continue Reading