Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održan humanitarni bazar za pomoć narodu Palestine

06.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U povodu obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, Udruženje „Žene za žene International“ i Mreža udruženja žena za ruralni razvoj, u kojoj djeluje i Udruženje žena „Trst“ iz Tršća, učestvuju u kampanji prikupljanja novčane pomoći za žene i djecu Palestine. Akcija će trajati do 15. marta.

Posjetioci bazara, koji je organizovalo Udruženje „Žene za žene International“, u saradnji sa Udruženjem žena „Trst“ iz Tršća, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, imali su priliku kupiti razne proizvode, između ostalog ručne radove koje izrađuju vrijedne članice i domaće proizvode iz kućne radinosti. Sav novac od prodaje bit će usmjeren za pomoć narodu Palestine. Udruženje „Trst“ je još jednom pokazalo da je društveno odgovorno udruženje koje je i ranije organizovalo slične humanitarne akcije za pomoć ljudima u nevolji.

-Smatram da zbog onoga što smo mi već preživjeli trebamo da se suosjećamo i solidarišemo sa narodom Palestine i da je ovo samo naš mali doprinos za sve njih, a posebno djecu i žene. Nadamo se da će ovaj naš skromni doprinos doći do onih kojima je pomoć potrebna, istakla je Elsa Čeliković, predsj. Udruženja žena „Trst“ Tršće.

Žene za Žene International je organizacija koja u BiH djeluje 30 godina s ciljem pružanja podrške ekonomskom, socijalnom i političkom osnaživanju žena. Ovaj put Udruženje je otišlo korak dalje i organozovalo kampanju prikupljanja novčane pomoći za žene i djecu Palestine i na taj način još jednom potvrdilo svoju opredjeljenost da pomaže svima onima kojima je pomoć potrebna.

-Mi smo se ove godine radi situacije u Palestini sa Mrežom udruženja dogovorili da umjesto bilo kakvog obilježavanja i proslava povodom 8. marta pokrenemo ovu kampanju za prikupljanje sredstava za žene i djecu Palestine, konkretno Gaze. Ovo što se dešava u Gazi je puno teže od onoga što smo mi preživjeli i upravo to nas je motivisalo da pokrenemo akciju, istakla je Seida Šarić iz Udruženja „Žene za žene Intaernational“.

Ni podrška Općine Kakanj nije izostala. Općinski načelnik istakao da je Udruženje žena „Trst“ aktivno na različitim poljima i da s ciljem osnaživanja žena iz ruralnih područja kontinuirano apliciraju na projekte koje finansira Općina Kakanj.

-Raduje me činjenica što Udruženje žena „Trst“ vrijedno radi. Dio su projekata koje finansira Općina Kakanj. Zajednički nam je cilj da na ovom bazaru okupimo što je veći broj naših sugrađana. Poruka koju danas šaljemo iz Kaknja imaju svoju vrijednost jer svojim primjerom djeci pokazujemo da nam se pomoć koju udijelimo uvijek vrati, istakao je Mirnes Bajtarević-načelnik Općine Kakanj.

“Jedan karanfil – jedan hljeb za ženu Palestine“ simbolični je naziv kampanje koju će Udruženje žene za žene International zajedno sa Mrežom udruženja realizovati u većini gradova. Akcija će trajati do polovine ovog mjeseca.

Continue Reading