Connect with us

ZE-DO KANTON

ZDK: Sastanak o problemima prilikom pokretanja obrta

10.02.2023.
ntvic.ba

U Ministarstvu za privredu ZDK održan je radni sastanak kojem su prisustvovali ministar Samir Šibonjić sa saradnicima iz Sektora za neproizvodne djelatnosti, razvoj i obrt, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Draženka Subašić, predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić, predsjednik Obrtničke komore ZDK Sejid Brka, te predstavnici Službe za privredu Grada Zenica, saopšteno je iz ministarstva za privredu ZDK.

Tema sastanka je bilo rješavanje problematike prilikom pokretanja obrta u općinama i gradovima ovog kantona, a koji se najviše odnose na odgovarajuću stručnu spremu samog obrtnika prilikom pokretanja obrta.

S obzirom da je u 2021. godini na snagu stupio novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, obrtnici ali i općinske/gradske službe su se suočile sa određenim poteškoćama.

Ovim sastankom se obrtnicima, ali i privrednicima Zeničko-dobojskog kantona željelo dati do znanja da je Ministarstvo za privredu na raspolaganju za sva pitanja, ali i kao pomoć pri rješavanju problema s kojim se susreću u svom radu, naravno uz zajedničku saradnju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Privredne i Obrtničke komore, kao i općinskih/gradskih službi.

Došlo se do zaključka, što je definisano i Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, da je prilikom pokretanja obrta bitno ispuniti uslov o minimalno srednjoj stručnoj spremi, osim za one djelatnosti za koje je posebnim propisom drugačije propisano.

Ministar Šibonjić je još jednom naglasio da su vrata Ministarstva za privredu uvijek otvorena svim privrednicima i obrtnicima, udruženjima, komorama po pitanju saradnje, podrške i pomoći pri poslovanju.

Continue Reading