Connect with us

ZE-DO KANTON

„Zelena tranzicija“ preduslov usporavanja negativnih klimatskih promjena

06.06.2024.
ntvic.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, u Zenici organizirao seminar “Zelena tranzicija u zdravstvu”, kojem su prisustvovali zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, kao i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Kako je istakao jedan od predavača Jasmin Durmišević, zdravstveni sistem u svim državama je proizvođač značajnih količina i oblika onečišćenja, kroz enormne količine otpada, od kojeg veći dio zahtijeva posebne i skupe metode skladištenja ili uništenja.

– Zbog toga je neophodno da se zdravstvo uključi u ‘zelenu tranziciju’, jer Planetu neće sačuvati niti sami ekolozi, niti sami građani savjesnijim ponašanjem, nego sve oblasti i struke, pronalaženjem “zelenijih” rješenja za poslovanje – istakao je Durmišević.

Edin Berberović sa Univerziteta Zenica je istaknuo da je preduslov za uspješnu energetsku transformaciju donošenje relevantnog zakonodavstva, u skladu s međunarodnim obavezama koje je BiH preuzela.

– Svaka zemlja, pa i naša, osim zaštite okoliša, treba da se brine i o stabilnom snabdijevanju energijom, kontroli cijena energije na tržištu i, koliko je to moguće, energetskoj neovisnosti – istakao je Berberović.

Kako je istaknuto na skupu, poseban akcent na ovogodišnjem obilježavanju Dana zaštite okoliša je dat na reparaciji oštećenog okoliša i gubljenju obradivog zemljišta zbog suša i smanjenja padavina, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Continue Reading