Connect with us

ZE-DO KANTON

ZZO ZDK počeo s prodajom markica zdravstvenog osiguranja za 2024.

04.01.2024.
ntvic.ba

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, tradicionalno prvog radnog dana u godini, počinje svoju kampanju “Kupi markicu ne plaćaj participaciju”, odnosno s prodajom premije osiguranja koja i za 2024. godinu iznosi 20 KM – potvrdio je Feni direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

Zdravstveni osiguranici, kojih je na kraju prošle godine bilo oko 325.000, kupovinom markice stiču pravo da budu oslobođeni plaćanja participacije.

-Markica se može kupiti do 31. marta tekuće godine, a cijena je nepromijenjena te iznosi 20 KM. Kupovinom markice osiguranicima se omogućavaju brojne pogodnosti, a najveću korist ima radno aktivno stanovništvo koje kupovinom markice, u narednih 12 mjeseci ne plaća participaciju za ukupno 39 usluga, a koje su vidno istaknute u obavijesti na našoj službenoj internetskoj stranici – navodi Škaljo.

Kupovinom markice ubržava se i proces pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, odnosno olakšava se posao administraciji u zdravstvenim ustanovama na području tog kantona. Sav prikupljeni novac, napominje Škaljo, transferira se ponovo zdravstvenim ustanovama.  

Premija se odnosi isključivo na zdravstvene usluge za koje se dosad naplaćivala participacija te 1 KM za recept za lijekove sa Esencijalne liste ZDK. Penzioneri, djeca, ratni vojni invalidi i ostali oslobođeni plaćanja participacije, kupovinom markice u narednih 12 mjeseci ne plaćaju 1 KM po receptu za lijekove sa Esencijalne liste ZDK.

Oslobađanje participacije odnosi se isključivo na usluge koje se pružene u zdravstvenim ustanovama na području ZDK-a te s kojima je ugovoreno pružanje njihovih usluga.

federalna.ba/Fena

Continue Reading