Connect with us

KAKANJ

31. godina od zločina u Poljanima: Zločinci još uvijek nisu procesuirani (VIDEO)

10.06.2024.
ntvic.ba (S.I.)

Na Spomen obilježju u Poljanima kod Kraljeve Sutjeske upriličeno je polaganje cvijeća i podsjećanje na žrtve svirepog zločina koji je počinjen prije 31. godinu. U šumi Klašnice, juna 1993. godine, pripadnici ekstremista HVO mučili su i ubili sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica, među kojima su bili i oni starije životne dobi.

Na zvjerski način su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović.

Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO Kakanj.

Svi ubijeni, osim Nedžada Kadrića, koji je bio pripadnik Armije RBiH, bili su civili i mještani Poljana, osim Latifa Mehmedovića koji je tog dana bio u posjeti kod rođaka.

Ova lica su bila zatočena u područnoj školi u Poljanima gdje su maltretirana i zvjerski mučena, da bi potom bila spaljena. Ni nakon 31. godinu, zločinci nisu procesuirani.

-Ovovremenim generacijama život je donio zaista teške izazove. Doživjeli smo strašne nasrtaje na naš nacionalni, vjerski i domovinski identitet, doživjeli monstruozne zločine, naše rane su duboke i bolne. Bez obzira na sve mi ne posustajemo, već nastavljamo savladavati iskušenja. Odbranili smo se od agresora, sačuvali Bosnu i Hercegovinu i opstali na ovim prostorima. Danas u doba mira mi se suočavamo sa još jednim izazovom koji se naziva imenom kultura sjećanja. Smatram da mi u Kaknju na adekvatan i prikladan način gradimo i njegujemo kulturu sjećanja. Mi danas na ovom mjestu još jednom prizivamo pravdu. Mi tražimo da se kazne zločinci. To je naša ljudska obaveza i nećemo se umoriti u tome, rekao je načelnik Općine Mirnes Bajtarević, obraćajući se prisutnima.

MIZ Kakanj svim važnim događajima daje svoj doprinos, prisustvom i vjerskim programom daju utjehu i podršku porodicama.

-Porodicama je najteže, ali vjernika za sabur očekuje nagrada. Ipak, pozivamo sve one koji mogu i trebaju uraditi sve da se zločinci adekvatno kazne kako bi naše društvo ozdravilo i doživjelo katarzu, naglasio je glavni imam MIZ Kakanj, Zakir ef. Ljubović.

Cvijeće su položili predstavnici Općine, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, rodbina i prijatelji.

U mektebu džemata Poljani upriličen je i vjerski program u čast šehida. I kada se sve završi ostaju imena na ploči ubijenih civila i cvijeće kao dokaz da nisu zaboravljeni. Ostaje i zadatak za one koji treba da rade svoj posao i za koji su plaćeni, da konačno nakon 31. god dovedu pred lice pravde počinioce. A šta ostaje zločincima. Njima ostaje da razmisle o danu kada će i ova šuma progovoriti i posvjedočiti o njihovom zlodjelu. I nijedna ovozemaljska kazna se ne može porediti sa Božijom.

Continue Reading