Connect with us

KAKANJ

U Gradskoj biblioteci Kakanj upriličena primopredaja donacije knjiga „Svijet Japana kroz knjige“ (VIDEO)

07.06.2024.
ntvic.ba (M.K.)

U Gradskoj biblioteci Kakanj upriličena je primopredaja donacije knjiga „Svijet Japana kroz knjige“. Riječ je o projektu pod nazivom READ JAPAN kojim se promoviše razumijevanje Japana kroz knjige.

Bibliotečki fond JU “Gradska biblioteka” Kakanj bogatiji je za 72 nove knjige zahvaljujući donaciji Ambasade Japana. Knjige na englesakom jeziku obrađuju teme japanske kukture, historije i umjetnosti koje će čitateljima pružiti priliku za bolje upoznavanje ove zemlje. Ambasador Japana u BiH tokom svečane primopredaje donacije naglasio je da kroz ovakve projekte rade na unapređenju saradnje između Japana i BiH.

-Sada smo donirali 72 knjige, ali u budućnosti možemo i više, ukoliko čitatelji pokažu interesovanje. Također radimo mnogo projekata širom zemlje kroz koje pružamo podršku obrazovnom i zadravstvenom sistemu , te namjeravamo u bucućnosti nastaviti raditi na projektima i stvarima koje su potrebne ljudima, izjavio je za NTV IC Kakanj Masami Kinefuchi ambasador Japana u BiH.

Gradska biblioteka kroz ovakve projekte nastoji obezbijediti čitateljima najnovija izdanja poznatih svjetskih izdavača, a koja će kroz obrazovni sistem koristiti i učenici kakanjskih škola.

-Radi se o knjigama najznačajnijih svjetskih izdavača, zaista vrijednim knjigama, Japan je visokorazvijena zemlja, te njihova iskustva naša djeca trebaju koristiti. Ovo je prilika da naša djeca kroz ove knjige nauče nešto o sebi i drugima i siguran sam da s njihovim iskustvima možemo BiH učiniti ljepšom, rekao je Senad Čišija dir. JU “Gradska biblioteka” Kakanj.

-Dobili smo 72 nova udžbenika koji će koristiti našim srednjoškolcima i građanima, da istražujemo kulturu Japana i generalno da koristimo usluge naše biblioteke, istakao je Mirnes Bajtarević načelnik Općine Kakanj.

Vlada Japana kroz realizaciju brojnih projekata širom zemlje, nastoji unaprijediti životni standard građana  BiH. Na svečanoj primopredaji ove vrijedne donacije istaknuta je i podrška koju Vlada Japana kontinuirano pruža zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini, te je naglašeno da će i u budućnosti nastaviti realizirati ovakve i slične projekte, kako u Kaknju tako i u ostalim lokalnim zajednicama u BiH.

Continue Reading