Connect with us

KAKANJ

Ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar posjetio Općinu Kakanj

13.10.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Kakanj je danas posjetio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar. Povod za posjetu Kaknju je trodnevna manifestacija pod nazivom „Tabor djece slovenskog porijekla“ koja je, u organizaciji Slovenskog udruženja građana „Jožef Špringer“ Kakanj, održana na kakanjskom izletištu Bočica. Za njegovu eselenciju upriličen je prijem u uredu općinskog načelnika.

Ambasador Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević razgovarali su o radu i aktivnostima slovenskog Udruženja građana „Jožef Špringer“ Kakanj, ali i o zajedničkoj saradnji na različitim poljima djelovanja. Također, razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine i njenim obavezama na putu evropskih integracija.

Ambasador je posebno naglasio važnost povezivanja i zajedničkih projekata za dobrobit građana BiH i Slovenije.

-Što se tiče uvezivanja Kaknja sa Slovenijom znate da ima određeni broj vaših građana u Sloveniji. Mi smo između ostalog razgovarali i o nastavku saradnje sa Slovenskim Udruženjem „Jozef Špringer“ te idejama kako da zajedno sadimo drveće i ostale stvari u vezi korištenja geotermalne energije i promocije Kaknja, istakao je Damijan Sedar za NTV IC Kakanj, ambasador Slovenije u BiH.

Načelnik Općine Kakanj izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je bio domaćin prvoj zvaničnoj posjeti ambasadora Slovenije u BiH. Također je naglasio da će nastojati realizovati određene manifestacije u saradnji sa gradonačelnicima iz Slovenije, s ciljem razmjene iskustava, ali i međusobne saradnje.

-Svakako da očekujemo da naredne godine pozovemo gradonačelnike iz Slovenije, da organizujemo neku manifestaciju u Kaknju. O tome smo razgovarali, a isto tako da i mi obiđemo i slovence, ali isto tako i naše bosance i hercegovce koji se nalaze u Sloveniji. Također, želim da istaknem da mi od Slovenije možemo učiti primjere dobre prakse, naglasio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Posjeta slovenskog ambsadora Općini Kakanj realizovana je u sklopu manifesacije Tabor djece slovenskog porijekla. Na manifestaciji „Tabor djece slovenskog porijekla“ koja će trajati od 13. do 15. oktobra u Kaknju, učestvovat će djeca iz Banja Luke, Prijedora, Tuzle, Zenice, Breze, Sarajeva i Kaknja. U okviru manifestacije planirani su brojni sadržaji te obilazak kulturno historijskih znamenitosti Kaknja.