Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena tradicionalna manifestacija “Tabor djece slovenskog porijekla“

16.10.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U Kaknju je tokom proteklog vikenda upriličena tradicionalna manifestacija “Tabor djece slovenskog porijekla“ u organizaciji slovenskog Udruženja građana „Jožef Špringer“ Kakanj. U ovoj trodnevnoj manifestaciji učestvovala su djeca ne samo iz Kaknja nego i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Tradicionalna manifestacija  „Tabor djece slovenskog porijekla“ ove godine je okupila oko 40 učesnika iz Kaknja, Zenice, Breze, Tuzle i Prijedora. Tokom trodnevne manifestacije upriličeni su brojni sadržaji, te obilazak kulturno historijskih znamenitosti Kaknja, među kojima su Kraljeva Sutjeska i Bobovac. Cilj ove manifestacije jeste povezivanje udruženja koja promovišu i afirmišu slovensku tradiciju, kulture i običaje, ali i upoznavanje bogatstva različitosti, povezivanje i saradnja na zajedničkim projektima.

-Djeca su bila na manjači na Kozari, Boračkom jezeru,  Sarajevu i Zenici, međutim s veseljem se vraćaju u Kakanj. Cilj ovog događaja je da se djeca međusobno druže, upoznaju, organizuju se i razne radionice, kazala je za NTV IC Kakanj Davorka Drijenčić, predsjednica slovenskog Udruženja građana „Jožef Špringer“ Kakanj.

Iz slovenskog Udruženja „Encijan“ Zenica ističu da im je posebno zadovoljstvo učestvovati na ovoj manifestaciji, te da je veoma važno da se djece druže i da razmjenjuju iskustva, kako bi sačuvala svoj identitet, ali i upoznala bolje zemlju u kojoj žive.

-Prelijep doček u Kaknju, velika saradnja između Udruženja, a posebno me raduje da smo danas u Kraljevoj Sutjesci. Ja sam već imao priliku da obiđem ovaj prelijepi kraj. I moram reći, posebno je lijepo da djecu izvedemo prije svega u prirodu i puno je značajnije ovo konkretno druženje. S druge strane, djeca su vrlo bitna, sve ih je manje u slovenskim Udruženjima i na njih prenosimo slovenski jezik, kulturu i običaje, istakao je za NTV IC Kakanj Dragan Gačnik, predsjednik Udruženja građana slovenskog porijekla „Encijan“ Zenica

Za Alenku Uduž predsjednicu Udruženja slovenaca  „Lipa“ iz Prijedora, boravak u Kraljevoj Sutjesci je bilo nezaboravno iskustvo.

-Oduševljena sam krajolikom i ovim što vidim. Naravno, prethodno smo posjetili i ovu najstariju džamiju na području BiH. Tako da je jako lijepo i drago mi je da su naša djeca iz Prijedora to vidjela, treba upoznati Bosnu i Hercegovinu, naglasila je za NTV IC Kakanj Alenka Uduč, predsjednica Udruženja slovenaca „Lipa“ Prijedor.

Ovakvim ali i sličnim manifestacijama, građani slovenskog porijekla koji žive u Bosni i Hercegovini nastoje promovisati pozitivne vrijednosti i jačati međusobnu saradnju, te očuvati svoj identitet, kulturu i običaje.

Continue Reading