Connect with us

KAKANJ

U prvih osam mjeseci ove godine broj nezaposlenih na evidenciji FZZZ iznosio je 276.931

16.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U prvih osam mjeseci ove godine broj nezaposlenih na evidenciji FZZZ iznosio je 276.931. Najviše nezaposlenih lica je u Tuzlanskom kantonu, dok je u ZDK evidentirano 50.589 nezaposlenih. FZZZ u kontinuitetu provodi aktivne mjere zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih lica.

Iako FZZZ providi aktivne mjere zapošljavanja i realizuje veliki broj projekata statistički podaci u našoj zemlji bar kada je riječ o broju nezaposlenih nije ohrabrujući. Na kraju osmog mjeseca 2023. godine u Službi FZZZ evidentirano je 276.931 lice. Kada je riječ o kvalifikacionoj strukturi najviše nezaposlenih je KV radnika.

-Među nezaposlenima najveći broj je KV radnika odnoso 86.557 ili 35%, NKV  82.766 ili 29,89 %, zatim slijede osobe sa SSS 75.639 ili 27,30% i VSS 22.024 ili 7,9%, istakla je u izjavi za NTV IC Senada Bibić, rukovodilac Sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK broj nezaposlenih je 50.589 dok je najveći broj nezaposlenih lica evidentiran u Tuzlanskom kantonu i on iznosi 66.614 odnosno 24%. FZZZ na smanjenje broja nezaposlenih djeluje kroz set Programa zapošljavanja i samoozapošljavanja. Pored pomenutog važno spomenuti je i implementaciju dva projekta vezana za obuke nezaposlenih osoba.

-Prvi Program je obuka i rad kod poznatog poslodavca. Tim Programom je predviđeno sufinasiranje obuke kod poznatog poslodavca u trajanju od tri mjeseca uz obavezu zapošljavanja kod tog poslodavca nakon provedene obuke na period šest, devet, osamnaest ili dveset i četiri mjeseca. Proporcionalno dužini radnog odnosa povećava se i iznos sufinasiranja zapošljavanja. Poslodavci najčešće biraju varijantu D, istakla je Bibić.

Pored pomenute ove godine aktivna je i Obuka za tržište rada. Cilj obuke je da se kroz sufinasiranje iznosa od 1 000 KM nezaposlenim osobama omogući kvalitetna obuka kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Broj učesnika po poslodavcu je 20 s tim da lica trebaju da nađu poslodavca kod kojeg će se obučavati, istakli su iz FZZZ.

Continue Reading