Connect with us

KAKANJ

Mještani naselja Bare i Plandište ukazuju na probleme sa kojima se suočavaju živeći u blizini gradske deponije

17.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Kakanjska deponija Bare nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog naselja i kompletne MZ Plandište. Mještani ovih naselja godinama se žale na negativan uticaj deponije koja, kako su naveli, ugrožava zdravlje velikog broja stanovnika. Smrad koji se širi sa deponije i tvrdnje mještana da se na deponiju, koja je u vlasništvu JP Vodokom, odlaže animalni otpad, alarm je i poziv za reakcije nadležnih.

Mještani dijela naselja Bare i dijela naselja Plandište godinama žive uz negativne posljedice blizine gradske deponije Bare. Evidentan je smrad koji se širi sa deponije, posebno u ljetnom periodu. Situaciju, kako tvrde mještani, dodatno pogoršava odlaganje animalnog otpada na gradskoj deponiji Bare.

-Prije šest mjeseci na sjednici OV Kakanj sam ja postavio vijećničko pitanje JP Vodokom uzimajući u obzir dokaze i snimke gdje kamioni ovog komunalnog preduzeća iz visočkih mesnih industrija dovoze kamione sa otpadom. Moje vijećničko pitanje bilo je šta to oni dovoze sa područja drugog grada. Dobio sam usmeni odgovor da dovoze animalni otpad, ali da je to tako zbog prethodno dogovorenih obaveza još iz 2017.godine, kazao je za NTV IC Sabit Čehajić, mještanin MZ Plandište i vijećnik u OV Kakanj.

Iako su se obraćali JP Vodokom tražeći način da se ovaj višegodišnji problem riješi, u komunalnom preduzeću koje upravlja deponijom, kako su nam kazali mještani, nije bilo spremnosti da se naprave pomaci u cilju rješavanja ovog problema. Nama su u JP Vodokom rekli da nisu spremi govorti o ovome.

-Pozivaju se na odluku Vijeća iz 2017. godine gdje je utvrđen cjenovnik za zrinjavanje animalnog otpada. Međutim, to se odnosi samo na slučajeve uginuća pasa, ili drugih životinja ali sa područja općine Kakaknj. Naravno i takvi bi se slučajevi uginuća životinja trebali propisno zbrinuti uz prisustvo sanitarnog inspektora, a ne da dovozimo animalni otpad iz drugih gradova. I dan danas saobraćaju kamioni i dovoze takav otpad, rekacija Vodokoma je loša. U noćnim satima se posebno osjeti smrad, kazao je Čehajić.

Mještani ovog područja suočavaju se i sa drugim problmima. Kako su nam kazali, veliki broj pasa lutalica se kreće ovim područjem, cestovna infrastruktura koju koriste i mještani naselja Plandište i Bare u znatnoj je mjeri oštećena. Veliki broj djece put kojim saobraćaju kamioni Vodokoma koristi za odlazak u školu pa su tu dvije opasnosti, bojazan od pasa lutalica, ali ugrožena sigurnost pješaka obzirom na saobraćanje teretnih vozila. Ranijih godina mještani naselja Bare inicirali su nekoliko sastanaka sa predstavnicima JP Vodokom s ciljem iznalaženja rješenja za ove probleme. Međutim, bezuspješno.

-Oni su nama kazali da je put vlasništvo JP Vodokom i da bi ovo komunalno preduzeće moglo mještanima zabraniti korištenje puta. Mi ovdje u ljetnom periodu živimo u jednom smradu, ovdje je smrad nepodnošljiv posebno za ove obližnje kuće koje su od deponije udaljene pedesetak metara. Ja pozivam JP Vodokom, Općinu Kakanj i OV u Kaknju da konačno donesu odluku o ovoj deponiji jer ova deponija prema mojim saznanjima ne bi smjela zbrinjavati animalni otpad sa područja drugih općina, kazao je za NTV IC Vahidin Helja, mještanin naselja Bare.

Borba stanovništva ovog područja za normalne uslove života je, kako su nam kazali, duža od dvije decenije. Danas, međutim, nema spremnosti da se govori o ovom važnom problemu, koji nije samo problem mještana Bara i Plandišta. Problem odlaganja otpada na gradsku deponiju Bare problem je kompletne lokalne zajednice – koja šuti.