Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom džematu Desetnik izvršeni radovi na adaptaciji unutrašnjeg i vanjskog uređenja džamije

17.101.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Kontinuirano poboljšanje uslova za odvijanje vjerskog života, jedan je od osnovnih ciljeva u većini kakanjskih džemata. U džematu desetnik u ovoj godini intenzivirani su različiti infrastrukturni radovi koji obuhvataju unutrašnje i vanjsko uređenje džamije.

U protekle dvije godine u džematu Desetnik izvršeni su značajni infrastrukturni radovi u i oko džamije, te su na taj način umnogome unaprijeđeni uslovi za odvijanje vjerskog života u ovom kraju. Zahvaljujući džematlijama, različitim donatorima, ali i određenim Institucijama, u ovom džematu u 2022. godini izvršeni su radovi na adaptaciji unutrašnjeg dijela džamije.

-Prošle godine smo uradili mihrab, zatim sva vrata, kancelariju za imama, abdesthanu i prostoriju za žene, kazao je za NTV IC Meho Lušija, džematlija džemata Desetnik.

Sa kontinuiranim aktivnostima u ovom džematu nastavili su i u 2023. godini, te su džematlije izvršili  značajne radove na uređenju munare, ali i ostale poslove  koji su bitni za kompletan džemat.

-Munaru smo ofarbali i vrijednost tih radova je oko 3.500 KM. Također smo završili utopljavanje džamije sa stiroporom, asfaltirali smo i parking ispred džamije. Pored toga, uradili smo i ulaz u džamiju sa inoks ogradom. Trenutno radimo na završetku staze iznad džamije, dodao je Lušija.

Važno je naglasiti da su kompletni radovi na vanjskom i unutrašnjem uređenju džamije u džematu Desetnik  koštali  više od 25 hiljada KM. U danima kada su se organizovale različite manifestacije i programi povodom mjeseca rebiul evvela u kojem je rođen posljedni Božiji poslanik Muhammed alejhi selam, ovakvi primjeri su za svaku pohvalu. Jer kako kaže časni Kur’an, ko uradi trun dobra vidjet će ga a ko uradi trun zla vidjet će ga.

Continue Reading