Connect with us

KAKANJ

Na području Kaknja provedena sistemska deratizacija

13.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U periodu od 04.10-07.10. na području općine Kakanj provedena je sistematska deratizacija. Ova aktivnost provodi se s ciljem sprječavanja pojave zaraznih bolesti stanovništva a u skladu sa Programom provođenja obavezne preventivne simetaske deratizacije na području ZDK.

Kada je riječ o zaraznim bolestima na području općine Kakanj vrše se tri vrste preventivnih mjera dezinfekcija, dezinskecija i deratizacija. U proteklom periodu završena je jesenja deratizacija objekata i površina koje podliježu deratizaciji a koja su u nadležnosti Općine Kakanj.

-Obavezu provođenja preventivne sistematske deratizacije imaju tri grupe i to: Općina, kanton i pravna i fizička lica odnosno vlasnici i korisnici prostora i površina koje podliježu obaveznoj sistematskoj deratizaciji, u izjavi za NTV IC istakao je Amir Dedić- šef Službe za inspekcijeske poslove Općine Kakanj.

Deratizacija se poduzima s ciljem smanjenja štetnih glodara, njihovog razmnožavanja ili potpunog uništenja jer su oni prenosnici zaraznih bolesti. Nadzor nad provođenjem deratizacije provodi INZ dok kontrolu primjene preparata vrši kantonala i općinska sanitarna inspekcija. Krajnji rok za one koji su obuhvaćeni Naredbom o sistematskoj deratizaciji a istu do sada nisu izvršili je 01.12 nakon čega će inpskecija poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, odnosno novčano kažnjavati te podnositi krivične prijave.

-Ovom prilikom pozivamo sva lica na području općine Kakanj da u periodu do 01.12. provedu obaveznu preventivnu deratizaciju a naročito vlasnici ugostiteljiskih objekata, JU, upravitelji zgrada, JP i ostali. Nadležna inpekcija će poduzeti mjere u okviru svoje nadležnosti za one koji to ne urade do pomenutog datuma, istakao je Dedić.

Iz Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj pozivaju sve građane koji imaju kritična mjesta podložna za razmnožavanje ove vrste štetočina da se jave u Službu ili predsjednicima MZ kako bi ih evidentirali i prilikom redovne deratizacije uvrstili u istu.

Continue Reading