Connect with us

KAKANJ

Općinski sud Kakanj: Ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane osumnjičenima koji se terete za više krivičnih djela

13.10.2023.
ntvic.ba

Općinski sud u Kaknju, po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, donio je rješenje kojim je ukinut pritvor osumnjičenima K.S., H.A. i D.S. prvobitno određen 20.07.2023. godine i produžen rješenjem od 17.08.2023. godine, što je potvrđeno u ponovnom postupku rješenjem od 11.09.2023. godine, saopšteno je iz Općinskog suda Kakanj.

Istovremeno, osumnjičenima su izrečene mjere zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz člana 140a stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH i sastajanja sa određenim osobama iz člana 140a stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Također, treba naglasiti da su još uvijek na snazi ranije izrečene mjere zabrane za ostale osumnjičene u predmetnom krivičnom postupku.

Osumnjičenima se stavlja na teret osnovana sumnja da su počinili krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH, Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 31. i članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH, kao i krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, uz napomenu da se svi osumnjičeni ne terete za sva navedena krivična djela, navodi se u saopštenju.

Continue Reading