Connect with us

KAKANJ

Članovi Lovačkog društva „Srndać“ Kakanj i ove godine realizuju aktivnosti prehrane divljači u kakanjskom lovištu

12.10.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Članovi Lovačkog društva „Srndać“ Kakanj i ove godine realizuju aktivnosti prehrane divljači u kakanjskom lovištu. Obzirom da divlje životinje posebno u zimskim uslovima teže dolaze do hrane, ovakve akcije su izuzetno važne za opstanak i reprodukciju divljači.

Na 17.683 hekatara lovne površine, članovi lovačkog društva „Srndać“ Kakanj postavili su 21 automatsku hranilicu kapaciteta 200 kg, koje koriste za prehranu divljači. Pored hranilica, ove godine članovi lovačkog društva zasijali su i slobodne površine žitaricama, kako bi divljač zadržali na prostoru lovišta.

-Mi smo ove godine zasijali jednu površinu zobi na području Huma, koja je dobro došla i divlje svinje su se zadržale tu, planiramo da zasijemo i na ostalim slobodnim površinama da bi zadržali divlje svinje dalje od naseljenih mjesta, izjavio je za NTV IC Mustafa Trako, glavni lovođa LD “Srndać” Kakanj.

Prehranjivanje divljih životinja je veoma važno za održavanje organizma u što boljoj kondiciji, pogotovu ženki kada se pripremaju da izvode podmladak. Lovci lovačkog društva “Srndać” redovno provode mjere poboljšanja prehrambene osnove, nabavke i proizvodnje hrane, izgradnje spremišta, hranilišta i pojilišta.

-Mi iznesemo svake godine 12 tona hrane u zrnu, šest tona krompira i kupusa. Mi po zakonu trebamo iznijeti 371 kilu soli, mi iznesemo tonu. Koliko u svemu tome ima efekta vidjet ćemo na godinu ako uspijemo zasijati 17 površina oko naseljenih mjesta, ističe Trako.

Lovna godina traje od prvog aprila ove godine do 31. marta naredne godine, tako je akcija unošenja hrane u lovišta konstantna. Pravilnom prehranom pored toga što se mogu poboljšati uvjeti za preživljavanje divljači u zimskom periodu, utiče se i na  smanjenje šteta na šumskim bogatstvima.

Continue Reading