Connect with us

KAKANJ

Brak i porodica – institucije kojima Islam daje izuzetan značaj

27.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Brak i te porodica predstavljaju institucije kojima vjera Islam daje izuzetan značaj. Muslimani i muslimanke koji se odluče na formiranje bračne zajednice, pored općinskog vjenčanja, brak sklapaju i u džamiji, tj. provode proceduru vjerskog–šerijatskog vjenčanja. Koliko je važno sklopiti brak po islamskim propisima i šta on podrazumijeva, šta je mehr, vjenčani dar i kako se on praktikuje u muslimana, saznali smo od doktora islamskog prava.

Stupanje u brak važan je događaj u životima svih ljudi, a brak po islamskim propisima predstavlja ugovor sklopljen između muškarca i žena o zajedničkom životu  iz kojeg proističu obostrana prava i obaveze. U bračnu zajednicu se stupa svečanim činom vjenčanja koje obavlja matičar – državni službenik, a sa islamskog učenja potrebni je obaviti i šerijatsko vjenčanje koje se obavlja pred imamom – vjerskim službenikom.

-Vjerski brak podrazumijeva zakonski brak sklopljen po islamskim pravilima. On je jako sličan braku koji sklapamo u matičnom uredu odnosno građanskom braku. Radi se o tradiciji koja je pruzeta iz religije i šerijatski brak ima svoja pravila i obostrane obaveze između supružnika, istakao je Emir Demir, doktor islamskog prava.

Šerijatsko vjenčanje ima svoju pravnu, socijalnu i vjersku dimenziju. Pravna dimenzija je u ugovoru o pravima i obavezama supružnika, socijalna u činjenici da se brakom povezuju porodice, a duhovna što se ovim činom traži Allahov, dž.š., blagoslov i Njegovo zadovoljstvo.

-Ono što je obaveza odnosno ono što se mora ispoštovati šerijatskim brakom jeste da muškarac koji je sklopio brak daje prava svojoj supruzi, prije svega to se odnosi na zajednički život, na skrb, obezbjeđenje egzistencije i lijep međusobni odnos te sve ostale manje proizilazeće obaveze, istakao je Demir.

Sklapanje braka ima  svoje uvjete koji se trebaju ispuniti da bi brak bio legitiman. Ukoliko je sklopljen na šerijatski nepropisan način takav brak nije validan, i takav život se smatra bludom, vanbračnom zajednicom, što predstavlja veliki grijeh. Važnu ulogu prilikom sklapanja šerijatskog braka ima i sam mehr. U posljednje vrijeme praksa je da se traže nerealni mehrovi jer se iz neznanja smatra da se on nikada neće isplatiti.

-Najbolji je onaj mehr-vjenčani dar koji je umjeren. Taj umjereni mehr je onaj mehr koji vlada u određenom području. Evidentno je da se mehr u nekim dijelovima svijeta zloupotrebljava i bojim se da da je to došlo i do nas, naglasio je Demir.

Prava i obaveze kako građanskog tako i šerijatskog braka su obostrane. Međutim, kada je riječ o mehru on se supruzi može odmah isplatiti su u vidu nakita, zlata, poklona ili nečega drugog  ali i ostaviti kao odgođeni mehr za njenu egzistenciju ukoliko bude potrebno.

Continue Reading