Connect with us

ZE-DO KANTON

Brojne aktivnosti na promociji turističke ponude budućeg parka prirode Babino-Tvrtkovac

ntvic.ba

U budućem parku prirode Babino-Tvrtkovac, na različitim lokalitetima, članovi Udruženja “Eko Tvrtkovac”, realizuju brojne aktivnosti kako bi obezbijedili bolje uslove za boravak izletnika na ovoj vazdušnoj banji. Njihovim aktivnostima pridružili su se i mještani ovog kraja, te su pored šadrvana i klupa na ovom prostoru izgradili i pet javnih česmi izvorske vode.

Još jedan dokaz da su mještani sela koja gravitiraju na području Babinskog sliva, prepoznali vrijednost rada i angažmana aktivista iz Udruženja “Eko Tvrtkovac”, je i kamena česma izvorske vode koja se nalazi na lokalitetu Postojan. Iako se izvor vode nalazio na privatnom posjedu, članovi udruženja su dobili saglasnost za izgradnju vodovodnog sistema dužine 2,5 kilometra do puta soli gdje je postavljena javna kamena česma, a radovima su se pridružili i stanovnici okolnih sela.

– Nikad ovdje nije bilo vode, mi smo pronašli jedan izvor udaljen dva i po kilometra u privatnom vlasništvu, dobili smo saglasnost od vlasnika i sagradili smo kamenu česmu, izjavio je Jakub Spahić, sekretar UG “Eko Tvrtkovac”.

Pored kamene česme, na lokalitetu budućeg parka prirode izgrađene su još četiri javne česme, koje su od velike koristi  svim posjetiocima ovog kraja. Pored pomoći u izgradnji vodovodnog sistema, mještani su ovakve aktivnosti pomagali i različitim donacijama.

– Ovo mjesto zove se Laz, uradili smo putokaze, kopali smo ručno kanale i doveli vodu, a mještani su  se uključili u akciju i donirali nam česmu, kazao nam je Esad Hodžić, predsjednik Skupštine UG “Eko Tvrtkovac”

Čuvanju ovog prirodnog bisera i njegovoj popularizaciji, doprinose  različita ekološka udruženja, a zajednički cilj je da kroz aktivnosti daju doprinos razvoju turističkog potencijala i na taj način ga sačuvaju za generacije koje dolaze.

– Mi smo do sad iskopali 2,5 kilometra kanala, napravili dvije kapitaže u šumi, bazen i sagradili smo pet javnih česmi.  Drago nam je da je to od koristi ljudima jer radimo to iz našeg zadovoljstva, izjavio je Jakub Spahić, sekretar UG “Eko Tvrtkovac”.

U planinama su sačuvana i sabrana gotovo sva najvažnija blaga za opstanak čovjeka – šume, voda, tlo i čist zrak.

– Otkako je voda došla na ovaj prostor, ovdje se vratio život, istakao je Jakub Spahić, sekretar UG “Eko Tvrtkovac”

Zaštita planina i planinskih staništa, očuvanje izvora pitke vode, šuma i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta važan su dio održivog razvoja za koji se opredjelila i naša zemlja. Da smo toga svjesni, pokazuje činjenica da aktivisti rade na promociji odgovornog ponašanja u prirodi, kako bi probudili ekološku svijest kod svih korisnika šume i šumsko planinskog prostora.

Eko projekat “Volim Tvrtkovac” je realiziran uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj je isključiva odgovornost NTVIC Kakanj i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Continue Reading