Connect with us

KAKANJ

Brojni infrastrukturni projekti realizovani u MZ Seoce

27.11.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Na cijelom području naše općine, u 44 mjesne zajednice, kontinuirano se realizuju različiti infrastrukturni projekti. I na području mjesne zajednice Seoce u proteklom periodu realizovani su određeni projekti. Mještani, koji žive na relativno velikom geografskom području, smatraju da je i u budućnosti važno i neophodno raditi na unaprjeđenju infrastrukture.

Mjesna zajednica Seoce obuhvata nekoliko podružnica koje zajedno čine ovu mjesnu zajednicu jednom od većih. Međutim, iako se radi o geografski velikom prostoru, na njemu živi mali broj stanovnika. Oni kao i mnogi drugi građani naše lokalne zajednice kontinuirano prema Općini Kakanj apliciraju za projekte koji bi im trebali unaprijediti i poboljšati kvalitet života. Prema riječima predsjednika Savjeta ove mjesne zajednice, mještani su do sada zadovoljni realizacijom određenih infrastrkturnih projekata.

-Moja mjesna zajednica obuhvata prostor od mosta na Haljinićima do Pavlovića. Obuhvata mjesta Čalukovu baru, Seoce, Begiće, Bijelo Polje, Torine, Lukovo Brdo i Dujmoviće. Uglavnom infrastruktura je na zavidnom nivou, cijeli dio mjesne zajednice pokriven je asfaltom, na pojednim mjestima još fali rasvjeta da se uradi. Na jednom dijelu tj. u naselju Lukovo brdo, tu čekamo, tu su odobrena sredstva od strane Općine, samo čekamo još da se završi tender i da počnu radovi, kazao je za NTV IC Admir Bjelopoljak, predsjednik Savjeta MZ Seoce.

Zajedno sa svojim mještanima, predsjednik Savjeta MZ Seoce i za naredni period ima niz projekata koje namjeravaju aplicirati prema općini Kakanj. Realizacija nekih projekata je na čekanju, dok neke mještani sami, svojim sredstvima i samoinicijativno realizuju. Ono što predsjednk Savjeta ističe kao trenutni prioritet je rasvjeta u podružnici Lukovo Polje.

-U idućoj godini imamo u planu još jedno naselje, Čalukovu Baru, to smo predali za iduću godinu da uđe u plan i program. U naselju Torine smo uradili 140 m asfalta, predali smo za iduću godinu da se i ostatak uradi i nadam se da će i to biti u planu i programu. Prije dvije godine uradili smo rekonstrukciju mosta na Lukovom Brdu. Za iduću godinu imamo u planu da se uradi u Begićima put, to smo predali u Općinu a predavali smo isto i za Elektroprivredu jer je RMU Kakanj uništio taj put zbog transporta, koristili su taj put. U narednom periodu imamo u vidu i da uradimo put koji vodi do groblja Bijelo Polje, a moram da pohvalim i mještane, par njih koji su uradili rekonstrukciju puta za greblje Bijelo Polje, kazao je Admir Bjelopoljak, predsjednik Savjeta MZ Seoce.

MZ Seoce danas broji tri stotina mještana. Kao i u drugim mjestima i ovdje ljudi žele živjeti kvalitetnim životom. Nadaju se da će lokalna zajednica nastaviti sa realizacijom preostalih a neophodnih infrastrukturnih projekata. Problem koj je na ovom kao i na brojnim drugim dijelovima lokalne zajednice evidentan je problem prijevoza učenika srednje škole. Zbog malog broja tih učenika, nepostojanja vanlinijskog prjevoza i niza drugih faktora, za nekolicinu srednjoškolaca odlazak i povratak iz škole svakodnevni je problem. Predsjednik Savjeta MZ nada se da će se u narednom periodu pronaći adekvatna rješenja i za ovu situaciju.

Continue Reading