Connect with us

KAKANJ

Članovi Kluba spasilaca GSS-a iz Kaknja nakon povratska iz Hataya: Uz sve teške situacije kojima smo svjedočili, sretni smo što smo bili u mogućnosti pomoći

21.02.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Spasilački timovi iz BiH ovih se dana iz Turske i Sirije vraćaju kući. I naš sugrađanin Enes Kozlo vratio se u Kakanj i sa sobom je donio brojne utiske. Emocije su pomiješane i uz brojne i izuzetno teške i potresne momente koji ga vežu za grad Hatay, Enes je ipak ponosan na sve spasioce iz BiH i Kaknja, koji su bili dijelom ove važne humane misije – spašavanja ljudskih života u regijama pogođenim zemljotresom.

Enes Kozlo i Sabit Avdispahić članovi su Kluba spasilaca GSS-a iz Kaknja. I do sada su se bez razmišljanja odazivali na sve pozive pomoći kada je to bilo potrebno, uglavnom na području općine Kakanj. Ipak, kako ističe Enes, odlazak u grad Hatay u Tursku za njega je jedno veoma emotivno i iskustvo prepuno različitih utisaka koje će ga pratiti cijeli život.

Rad u samom gradu, izvlačenje preživjelih ili preminulih opasno je samo po sebi ali, Kozlo naglašava, da su svi bh. spasioci veoma spremni i obučeni za takve akcije. Za svakog spasioca koji je došao kući živ i zdrav pored tople dobrodošlice u domovini mnogo je veća satisfakcija što su mogli pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Katastrofe poput razornih zemljotresa koji su zadesili Tursku i Siriju pokazatelj su kako državni aparati i procedure u određenim situacijama znaju biti nefunkcionalni. I Enes Kozlo pripadnik GSS-a iz Kaknja je svjestan toga jer smatra da birokratija ne smije biti ispred ljudskog života, a to je ujedno i poruka za vlast u našoj zemlji. Potrebni su zakoni koji će kvalitetno urediti ovu oblast kako bi spasioci iz BiH u slučaju potrebe ažurnije mogli stići do ljudi kojima pomoć bude potrebna.