Connect with us

KAKANJ

Kakanjke još jednom pokazale humanost: Veliki odziv akcijama pomoći za Tursku i Siriju

17.02.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Facebook grupa “Ramazanski iftari” broji oko 250.000 članica koje su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a sa različitim adresama širom svijeta. Sve one na svoj način kroz tradicionalne recepte promovišu bosansku kuhinju u zemlji i van nje, a kada je to potrebno organizuju i različite humanitarne akcije. Jednu takvu akciju pomoći članice ove grupe pokrenule su i za narod Turske i Sirije.

“Ramazanski iftari” grupa je na društvenoj mreži Facebook koja postoji već osam godina. Od samog pokretanja ove grupe njena članica, a danas i administratorica, je i kakanjka Vaiza Delibašić. Ona je, sa još nekoliko žena iz grupe, pokrenula akciju pomoći za narod iz područja zemljotresom pogođenih pokrajina u Turskoj i Siriji. Zbog različitih vidova pomoći pokrenutih širom naše zemlje, članice grupe bazirale su se na konkretne stvari za koje znaju da su trenutno potrebne unesrećenima, a to su vreće za spavanje i paketi posebnog sadržaja za žene i djecu.

Članice “Ramazanskih iftara” posebno su zadovoljne što je dio pomoći već na putu za Tursku i Siriju. Nadaju se da su da će njihova iskrena namjera doći do onih kome pomoć bude najpotrebnija. A Vaizina posebna satisfakcija je izuzetno dobar odziv Kakanjki koje, kako kaže, u svakoj organizovanoj akciji pokažu svoju humanost.

Istinske vrijednosti, one ljudske, danas se malo cijene, ali ipak postoje oni koji će tu tvrdnju demantovati. Grupa koja okuplja veliki broj žena širom svijeta “Ramazanski iftari” upravo promoviše ono što je naše izvorno, tradicionalno, autohtono-bosansko. Pored promocije bosanske kuhinje i domaćih proizvoda, članice grupe su ovom uspješno realizovanom akcijom pomoći za Tursku i Siriju pokazale zašto se uz narod Bosne i Hercegovine vezuje i epitet merhametli.

Continue Reading