Connect with us

KAKANJ

NAJAVA: Interaktivni promotivno-edukativni događaj „EUpoznajemo“

20.02.2023. godine
ntvic.ba

S ciljem promovisanja vrijednosti Evropske unije i razumijevanja brojnih prednosti koje EU integracije imaju za građane i građanke BiH, u srijedu, 22. februara 2023., u maloj sali Kulturno-sportskog centra u Kaknju sa početkom u 10:00 sati, održat će se interaktivni promotivno-edukativni događaj „EUpoznajemo“.

Događaj će obuhvatiti dva važna predavanja i panel diskusiju sa centralnom temom uloge i značaja lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i javnih institucija u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, dat će uvid u kapacitete i izazove s kojima se naša zajednica na tom putu suočava, te predstaviti vrste fondova, mogućnosti pristupa i aplikacije za sredstva EU.

U okviru programa održat će se i dvije dječije priredbe naziva „Moj svijet!“ i „Evropa čeka nas!“ u izvedbama najmlađih generatora promjena u bh. društvu, OŠ „Hamdija Kreševljaković“ i obdaništa „Pčelica i med“ iz Kaknja.     

Učešće u događaju uzet će predstavnici/e civilnog sektora i nevladinih organizacija iz Kaknja, predstavnici/e lokalnih vlasti, javnih institucija i medija, a bit će otvoren i za široku publiku, odnosno sve zainteresovane građane/ke općine Kakanj, pri čemu će svi prisutni imati priliku za aktivno učešće u raspravama. 

– Podsjećamo, u decembru 2022., BiH je dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji što, ukoliko budemo znali iskoristiti, zemlji može donijeti brojne benefite, uključujući finansijske, počev od onih namjenjenih lokalnim zajednicama, – navode iz Centra za promociju civilnogdruštva     

Projektom „EUpoznajemo“ podstiče se afirmativna i pozitivna svijest građana/ki po pitanju pristupanja EU, kako bi oni sami postali dosljedni zagovornici procesa integracije u EU za dobrobit svojih lokalnih zajednica.

Program događaja:

Continue Reading