Connect with us

KAKANJ

Problem javnog prijevoza u Kaknju: Da li su moguća dugoročnija rješenja

22.05.2023.
ntvic.ba (I.Š)

Prijevoz đaka na području općine Kakanj dugogodišnji je problem. U cilju rješavanja ovog problema nerijetko se poseže za privremenim rješenjima. Za ovu godinu Općina Kakanj ima riješen prevoz đaka do 30. juna. Kako su naglasili iz Općine već su u potrazi za novim, dugoročnijim i kvalitetnijim rješenjima.

Prijevoz đaka pitanje je koje je na području općine Kakanj uvijek važno i kompleksno. Godinama je, zbog otežavajućih faktora, među kojima su stalna poskupljenja, sve manje putnika i, u jednom periodu negativnih posljedica pandemije koronavirusa, bilo problema pri organizovanju prijevoza za đake ali i ostale putnike koji koriste isti prijevoz. Situacija nije puno drugačija ni ove godine ako se u obzir  uzme činjenica da je prijevoz obezijeđen do 30.06.

Taj problem nekad rješavamo i adhok a nekad to rješenje ne zavisi od nas nego od resornih ministarstava. Mi u toku 2023. godine imamo riješen prijevoz do 30.06. i tražimo rješenja za ostali period. Na sljedećoj sjednici OV Kakanj ponudit ćemo i rebalans budžeta gdje ćemo opredijeliti dodatna sredstva za naredni dio godine. Očekujemo i odgovor resornog Federalnog ministarstva kojem smo već pisali da čujemo kakav je njihov odgovor kada je u pitanju 30.06. odnosno 01.07. obzirom da uputa koju je ministarstvo donijelo, a vezano je za prevoz važi do 30.06., kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj

Početkom jula odnosno 01.07. prijevoz đaka na području općine Kakanj više neće postojati. Općina Kakanj će imati period od dva mjeseca da obezbijedi đačke linije do počeka nove školske godine. Međutim, ova dva mjeseca, juli i august, svi drugi građani koji su također koristili đački prijevoz neće imati alternativu. Obzirom da dolazi sa područja Brnjica čiji građani u velikom broju koriste đački prijevoz, predsjednik MZ Krševac, istovremeno i vijećnik OV Kakanj Safet Šahman u februaru je uputio vijećnićku inicijativu za održavanje tematske sjednice OV s ciljem pronalaženja trajnog ili dugoročnijeg rješenja za đački prijevoz. Prema riječima Šahmana od nadležnih općinskih službi dobio je odgovor da je Općina već poduzela neophodne aktivnosti u cilju rješavanja problema te da tematska sjednica Vijeća nije potrebna.

Moje je mišljenje da se mora riješiti trajno pitanje. Potrebno je da dođe i prevoznik taj da kaže svoje zahtjeve konačne. Imali smo mi i sa njim sastanak ali on nije imao konkretno definsane zahtjeve. Mislim da nije korektno ni od vlasti ni od prevoznika ova situacija, ali mislim da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje prijevoza riješi kazao je Safet Šahman, predsjednik MZ Krševac.

Na narednoj sjednici OV Kakanj, rebalansom Budžeta trebala bi biti obezbijeđena sredstva za subvencioniranje prijevoza za narednu školsku godinu. Općina čeka i upute resornog Federalnog ministarstva, nakon čega će imati više informacija koje će biti od pomoći pri rješavanju ovog problema. Prijevoz đaka jedno je od važnih pitanja koje zahtijeva kvalitetna rješenja, tim prije što od postojanja ovih linija zavisi i povezanost kakanjskih MZ sa gradskim područjem.  

Postavlja se pitanje kako će obični građanin koji nema taj luksuz da ima svoj automobil doći do grada da obavi nešto, da plati režije,  da se opremi, da tako kažem, postoje uvijek potrebe građana. Neće postojati nijedna linija i mi, slobodno mogu jvno da kažem protestujemo zbog toga, nismo zadovoljni kazao je Safet Šahman, predsjednik MZ Krševac.

Osiguravanje kvalitetnih uslova za život svakog građanina na području cijele općine s posebnim naglaskom na djecu trebao bi biti prioritet svake lokalne samouprave. Cijeli proces obrazovanja koji uključuje i tehnički dio prevoza đaka je za đake ali i roditelje vitalno pitanje. To je ujedno i jedan od uslova za ostanak stanovništva u udaljenim područjima općine Kakanj – što je više nego dovoljno razloga za rješavanje ovog problema.