Connect with us

KAKANJ

Održana tribina “Historijski kontekst, tradicija i duhovnost džamije u Kraljevoj Sutjesci”

23.05.2023.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Kakanj i džemat Kraljeva Sutjeska ove godine su u okviru 11. manifestacije Dani vakufa u BiH upriličili tribinu “Historijski kontekst, tradicija i duhovnost džamije u Kraljevoj Sutjesci”. O historijskom kontekstu džamije govorio je arheolog i historičar dr. Enver Imamović, a o tradiciji i njenoj duhovnosti te afirmaciji budućnosti govorio je dr. Elvir Duranović. Uz domaćine, MIZ Kakanj, tribini je prisustvovao veliki broj vjernika.

Džamiju u Kraljevoj Sutjesci, najstariju ili jednu od najstarijih u našoj zemlji, sagradio je turski osvajač sultan Mehmed II el-Fatih prilikom pohoda na Bosnu i osvajanju Bobovca. Ezan s munare ove džamije čuje se od daleke1463. godine. 

Naglašavajući  da je sagrađena za samo tri dana, glavni imam podsjeća da su upravo mjesta poput ove džamije i danas, nakon stotina godina, jedan od najljepših simbola naše zemlje.

U ovoj džamiji islam se čuva stoljećima, generacije muslimana, džematlija, svojim primjerom pokazali su da džamija zaslužuje pažnju, ne samo u materijalnom, nego i u duhovnom smislu. Ona je temelj, osnova duhovnosti i kulture muslimana ovoga kraja, istakao je naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Elvir duranović.

Kakanj je bogat brojnim historijskim građevinama. Na putu do najznačajnijeg, starog grada Bobovca, upravo se nalazi i ova džamija, kazao je historičar de. Enver Imamović koji se godinama bavi istraživanjem i dokumentovanjem historijskih podataka o srednjovjekovnoj Bosni, Bobovac, Arnautovići, Visoko, Kakanj, Zgošća, Kraljeva Sutjeska su jezgro kako kaže srednjovjekovne  bosanske države stotinama godina.

Tribina u ovoj nadasve ambijentalno ugodnoj i duhovno ispinjenoj džamiji pobudila je veliko interesovanje svih onih koji drže do historije i tradicije Bosne i Bošnjaka. Iako ovaj džemat ne broji mnogo džematlija, džamija Sultana Fatiha nikada nije i neće biti  usamljena. Sutješka džamija srećom i Božijom voljom  nije doživjela nikakva oštećenja niti rušenja te je, vjerovatno i jedina koja se toliko vijekova održala u svom autohtonom obliku. U njoj se čuva i njeguje bošnjačka kultura ,tradicija i duhovnost i tako će biti dok je svijeta i vijeka.

Continue Reading