Connect with us

KAKANJ

Obilježen 23. maj Dan kakanjskih dobrovoljaca „Breze i Misoče 92“

23.05.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Danas je u gradskom spomen parku u Kaknju obilježen 23. maj Dan kakanjskih dobrovoljaca „Breze i Misoče 92“. Evocirane su uspomene na herojsku borbu kakanjaca u Misoči, te je položeno cvijeće na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, te spomen obilježju borcima narodnooslobodilačkog antifašističkog rata. Značaj ovog datuma ogleda se u činjenici da je otpor koji je u prvim danima agresije pružen u Misoči ohrabrio sve bh patriote i pokazao je da je moguće oduprijeti se i daleko nadmoćnijem neprijatelju.

Pripadnici dobrovoljačke jedinice općine Kakanj 23. maja 1992. godine, skoro nenaoružani, hrabro su krenuli na svoje prve ratne zadatke. Na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, Breza je bila na prvoj liniji fronta, a hrabri kakanjski dobrovoljci, bili su ti koji su uz svoje saborce iz Breze na ovom frontu branili našu domovinu. Salko Ljubović jedan je od kakanjsih dobrovoljaca koji su učestvovali na ratištu u Misoči.

-Mi smo se organizovali na osnovu naredbe republičkog štaba teritorijalne odbrane, formirali dvije jedinice. Nakon tri, četiri dana pripreme došli smo u Brezu. Onaj ko nije to preživio teško mu je opisat, istakao je Salko Ljubović, pripradnik dobrovoljačke jedinice Općine Kakanj.

Herojska borba Misoče 1992. godine imala je višestruki značaj i bila je jedan od presudnih momenata za odbranu cjelokupnog područja srednje Bosne ali i šire.

-Iako Misoča nije na području Općine Kakanj, ovo pokazuje našu odanost Bosni i Hercegovini. I ono što su tadašnji ljudi 1992. godine dobrovoljno izabrali jeste da ne idu negdje drugo da bi branili našu domovinu, naglasio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Značaj ovog datuma ogleda se u činjenici da je otpor koji je u prvim danima agresije pružen u Misoči ohrabrio sve bh patriote i pokazao je da je moguće oduprijeti se i daleko nadmoćnijem neprijatelju.

Delagacija Općine Kakanj te predstavnci boračkih organizacija i ove su godine, pored programa obilježavanja u Kaknju, posjetili Brezu i Misoču i na taj način iskazali svoj pijetet prema šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote na ovim područjima.

Continue Reading