Connect with us

KAKANJ

Voda iz gradskog vodovodnog sistema podliježe svakodnevnim kontrolama

23.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Ispravnost vode za piće od ključne je važnosti za zdravlje građana. Fotografije zamućene vode koje se nerijetko pojavljuju na društvenim mrežama, a koje objavljuju upravo građani, u javnosti stvaraju dva efekta – paniku i strah i sumnju u rad nadležnog komunalnog preduzeća. Odgovore na pitanja o tome je li voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće, kako se ispituje njena ispravnost, te jesu li te informacije dostupne javnosti potražili smo u JP Vodokom.

Zabrinutosti građana kada je kvalitet vode iz gradskog vodovodnog sistema, kojim uprvalja JP Vodokom, nema mjesta, poručuju iz ovog JP. Propisi u ovoj oblasti su jasni i precizno definisani – monitoring kompletnog procesa proizvodnje, distribucije i kvaliteta vode zakonska su obaveza.

Izvršavamo sve ono što su naše zakonske obaveze. Te obaveze su predmet kontrole nadležnih inspekcijskih tijela kako lokalnih tako i kantonalnih a posebno federalnih, i mi smo predmet redovnih kontrola inspekcijskih organa. Na naše zadovoljstvo a prije svega na zadovoljstvo naših korisnika ispunjavamo sve one norme koje su nam obavezne u proizvodnji i distribuciji vode kazao je Haris Veispahić, direktor JP“Vodokom“.

Savaki korak u procesu proizvodnje i distribucije vode do krajnih korisnika podliježe strogim kontrolama. Provjeru kvaliteta vode za JP Vodokom obavlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, odnosno ovlaštena labaratorija pri ovom Institutu. Iz Vodokoma poručuju da se rezultati monitoringa i ispitivanja ispravnosti vode redovno objavljuju.

-Ističem činjenicu da smo jedno od rijetkih komunalnih preduzeća u FBiH pa evo i šire koji sve te rezultate tih analiza mikrobioloških i fizičko-hemijskih javno objavljuje na web portalu svom. Sve s ciljem da naši korisnici budu redovno informisani o kvaliteti vode koju konzumiraju kazao je Haris Veispahić, direktor JP“Vodokom“ Kakanj.

I pored stalnih kontrola, na društvenim mrežama nerijetko se pojavljuju fotografije zamućene vode. U javnosti to stvara dva efekta – paniku i strah i sumnju u rad nadležnog komunalnog preduzeća. Prema riječima direktora JP Vodokom radi se o izolovanim slučajevima, a nisu isključene ni namjerne zloupotrebe fotografija.

-Dakle u postupku proizvodnje vode sve je normirano. Zakonodavac je sve normirao i fizički je prosto nemoguće da u sistemu proizvodnje vode dođe do viška upotrebe hlora, to su naravno dezinformacije ili zaključci ljudi koji se ne razumiju u proces proizvodnje vode. Što se tiče ponekada, mutnoće vode na određenom izolovanom lokalitetu, to je sasvim normalna i uobičajena pojava u određenim okolnostima. Te se okolnosti odnose se na sanacije prilikom određenih puknuća na nekom mikrolokalitetu ili neodgovorni i neovlašteni pojedinci koji rade odnosno izvode radove kako na svojim instalacijama tako i na instalacijama njihovih komšija bez da upozore na te radove one koji će možda imati ili trpjeti posljedicu tih njihovih djela-poručio je Haris Veispahić-direktor JP „Vodokom“  Kakanj.

Sve informacije o normama, kvalitetu i ispravnosti vode dosupne na zvaničnim web stranicama JP Vodokom. Voda kojom se snabdijeva gradsko područje ispravna je i građani nemaju razloga za zabrinutost – poručeno je iz JP Vodokom.