Connect with us

KAKANJ

Počeo upis prvačića u kakanjskim osnovnim školama

24.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Prema zakonskoj obavezi u svim Osnovnim školama na području ZDK počeo je upis učenika u prvi razred te bi on trebao biti završen do kraja mjeseca maja. Na području Općine Kakanj prvačići se upisuju u šest centralnih škola i njihova područna odjeljenja. Prema informacijama sa kojima škole raspolažu ove godine u prvi razred trebao bi biti upisan veći broj učenika nego u ranijem periodu.

OŠ „Hamdija Kreševljaković“ upis prvačića počela je u zadnjoj sedmici maja, a u novu školsku godinu roditelji prijavljuju mališane koji će do 31. augusta tekuće godine navršiti šest godina života. Iako se u nekim školama upis i opservacija učenika vrši isti dan, u OŠ „ Hamdija Kreševljaković“ u koju se svake godine upiše najveći broj učenika prvo se vrši upis a nakon toga izvršit će se testiranje učenika na kojem će budući prvačići kroz igru i crtanje pokazati svoje sklonosti i vještine.

-Trenutno se vrši upis učenika u prvi razred. U nekim školama zajedno ide i upis i opservacija, konkretno u našoj školi danas i sutra je upis učenika, a opservacija je krajem ove i početkom naredne sedmice. Zakonski obveznici su djeca koja do 31. augusta pune šest godina života. Mi na zahtjev roditelja upisujemo i djecu koja do kraja kalendarske godine pune šest godina a spremna su i zrela za polazak u školu, istakla je Emina Mehić- pedagogica OŠ „ Hamdija Kreševljaković“ Kakanj.

Iako u školama još uvijek traje Program predškolskog odgoja i obrazovanja roditeljima se savjetuje da djecu osamostaljuju i pripremaju za novo poglavlje života. Važno je napomenuti i da roditelji ne žure sa kupovinom udžbenika i školskog pribora do početka školske godine.

-Uvijek akcenat stavljamo na razvoj samostalnosti, fine i grube motorike kod djece. Savjetujemo da se kod djece što više radi na poticanju govora i da ukoliko primjete određene nepravilnosti po potrebi posjete i logopeda. Svavako, djeca bi što više vremena trebala provoditi u igri izbjegavajući mobitele i druge uređaje. O svim ostalim informacijama roditelji će blagovremeno biti obaviješteni, istakla je Mehić.

Prema informacijama sa kojima škole rapolažu u školsku 2023/2024. godinu u gradske škole „Mula Mustafa Bašeskija“ i „Hamdija Kreševljaković“ trebalo bi biti upisano između 100-120 učenika, OŠ“ Omer Mušić“ Brežani oko 33, „15. april“ Doboj 53, „ Ahmed Muratbegović“ 46 dok se najmanje prvačića očekuje u OŠ“ Rešad Kadić“ Brnjic. Međutim, ovaj broj nije konačan i očekuje se veći broj djece koja će biti upisana u odnosu na protekle godine. O terminima smjena i učiteljima roditelji i učenici će biti obaviješteni prije početka školske godine.

Continue Reading