Connect with us

KAKANJ

Mještovita srednja škola Kakanj obilježila godišnjicu rada

24.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Prigodnim svečanim programom Mješovita srednja škola Kakanj obilježila je godišnjicu svog rada. Kao i svake godine u školi je upriličena izložba na kojoj su učenici stručnih smjerova prezentovali svoje radove koje su izrađivali tokom cijele godine na časovima praktične nastave. Bila je ovo prilika i da se sumiraju rezultati i istaknu učenici koji su u ovoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate.

Godišnjica upješnog rada i djelovanja Mješovite srednje škole u Kaknju tradicionalno je obilježena svečanom priredbom na kojoj su istaknuti pozitivni rezultati koje su učenici ostvarili u proteklom periodu. Ova obrazovna institucija već nekoliko decenija radi na edukaciji i osposobljavanju  učenika za stručna i tehnička zanimanja. Tokom svog djelovanja promjenila je nekoliko naziva,a kroz nastavni proces nastojala pratiti potrebe tržišta rada. Zadnjih 10 godina kao Mješovita srednja škola Kakanj učenike priprema za poslove rudarskih, građevinskih i poslovno-pravnih tehničara, elektorenergetičara, bravara i zavarivača, kuhara, frizera, prodavača te vozača motornih vozila.

-U školskoj 2022/2023. godini upisano je 518 učenika koji su rapoređeni u 26 odjeljenja i obrazovali se u okviru deset različitih zanimanja. To su tri zanimanja tehničke struke i sedam stručnih smjerova. Što se tiče završnih odjeljenja srednju školu završilo je 154 učenika. Prigodnom priredbom i izložbom učeničkih radova obilježili smo Dan škole, istakao je Šerif Kovač- dir. Mješovite srednje škole Kakanj.

U proteklom periodu u ovoj školi realizovano je nekoliko značajnih projekata među kojima se posebno izdvaja rekonstrukcija škole i opremanje kabineta informatike.

-Mi smo u nazad nekoliko godina realizovali puno značajnih projekata. Jedan od najznačajnijih je rekontrukcija škole koji smo uradili krajem marta 2022. godine uz pomoć sredstava Svjetske banke i Vlade ZDK. Radili smo i na opremanju kabineta za izvođenje praktične nastave, učionice za informatiku te još mnogo drugih projekata, istakao je Kovač.

Za učenike trogodišnjeg smjera obrazovanje u ovoj školi se završava te su pred njima novi izazovi gdje se zaposliti i svoje stečeno znanje unaprijediti. Oni koji završavaju četverogodišnji smjer svoje obrazovanje nastavit će na nekom od bh. fakulteta. Ovogodišnja generacija maturanata ostat će upamćena po dobrim rezultatima i velikom broju učenika koji su svoje školovanje završili odličnim uspjehom, njih 32. Jedna od njih je i učenica generacije, Ajla Šišić.

-Sve četiri godine školovanja sam završila odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Škola je najljepši period života u kojem su nas naši profesori naučili mnogim lekcijama, ne samo iz njihovog predmeta nego i životne lekcije. Obzirom da sam završila smjer Poslovno-pravni tehničar svoje obrazovanje nastavit ću na Filozofskom ili Ekonomskom fakultetu, istakla je Ajla Šišić-učenica generacije.

Osim prigodne priredbe na kojoj su učenici smjera frizeri prezentovali svoj rad i sve ono što su naučili tokom školske godine, u holu škole ostali učenici su zajedno sa svojim profesorima pripremili i posjetiocima prezentovali radove koje su izrađivali na časovima praktiče nastave. Iz ove škole i ovoga puta poslana je poruka da uspjesi u ovoj odgojno-obrazovnoj instituciji ne izostaju i da će tako nastaviti i u  narednom periodu.

Continue Reading