Connect with us

KAKANJ

U FBiH 28. maja na snagu stupa zakon o zabrani pušenja

24.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U Federacij BiH 28. maja počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zakon je u oba doma Parlamenta FBiH usvojen prošle godine.

Prema Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu kao i privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe u Federaciji BiH. Ipak čini se da se u praksi puno toga neće promijeniti jer Zakon predviđa da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone, dok će pušenje biti zabranjeno u ugostiteljskim objektima gdje se služi hrana.  

Mi smo se spremili za primjenu Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, za nepušačke zone. Ostavili smo jednu zonu za pušače na terasi, otvorena je terasa, tako da u restoranu i u hotelu neće biti dozvoljeno pušenje. Ima dovoljno prostora da se ovaj zakon prilagodi, ima pola godine da se i ostali objekti prilagode. U cijeloj Evropi je taj Zakon, mi se samo izjednačavamo sa ostatkom svijeta, kazao je Amir Hadrović, direktor jednog ugostiteljskog objekta u Kaknju.

Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom podržavaju primjenu Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestma, bilo da se radi o pušačima ili nepušačima, iako zbog različitih razloga imaju isto, pozitivno mišljenje o primjeni novog Zakona.

-Dolazimo iz Rogoznice iz Hrvatske i kod nas je ovaj Zakon o zabrani pušenja na snazi. Meni je to zaista bitna stavka jer sam u porodici  imala teške bolesti za koje mogu reći da su dijelom uzrokovane konzumiranjem cigareta. Ja uvijek biram sjesti negdje vani ili za stol koji je udaljen od pušačke zone kada odem u neki ugostiteljski objekat, kazala je naša sagovornica.

-Zakon je dobar ali država, kanton ili općina traba da pomognu ugostiteljima u finansijskom smislu jer će imati dosta ulaganja kada krene primjena Zakona o zabrani pušenja.  Obezbijediti uslove i za pušače i za nepušače je dosta velik i zahtjevan posao u koji treba uložiti mnogo novaca, kazao je gost iz Hrvatske.

Ja ne namjeravam prestati pušiti, ali Zakon je dobar i u svakom slučaju ga podržavam. Svi na koje se Zakon odnosi će se morati malo spremti posebno ugostitelji, ali to je Zakon koji se u EU zemljama primjenjuje već više od dvije decenije. Dobro je što ćemo ga i mi konačno imati, kazao je gost ugostiteljskog objakta koji smo posjetili.

U prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju. Prema zakonskim odredbama, pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Meni kao ugostitelju kazne su veće tako da neću moći biti tolerantan prema onim gostima koji ne poštuju Zakon o zabrani pušenja. Moram se zaštititi, poručio je Hadrović.

Period od kraja maja do novembra prijelazni je period tokom kojeg će sva pravna i fizička lica na koja se zakon odnosi biti obavezna prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog Zakona. Za kontrolu provedbe ovog Zakona biće nadležne Kantonalne i Federalne inspekcije.