Connect with us

KAKANJ

Divlje svinje prave ogromnu štetu, poljoprivrednici bez zaštite

30.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U proteklih nekoliko dana poljoprivrednici bilježe štete na svojim imanjima. Ovo dobo godine i vlažno vrijeme pogoduju divljim svinjama koje se spuštaju u naseljena mjesta i poljoprivredna zemljišta i uništavaju usijeve. Ranijih godina divlje svinje su uništavale usijeve krompira, kukuruza i drugih kultira u vrijeme žetve. Danas je situacija drugačija obzirom da sada ove kulture bivaju uništene odmah nakon što poljoprivrednici zasiju svoje parcele. Divljač uništava usijeve, lov je zabranjen, uslovi za odštetu prema mišljenju poljoprivrednika su nerealni, rješenja na pomolu nema?

Prema riječima predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja „Kap“ Kakanj Almira Trakića veliki je broj kakanjskih poljoprivrednika koji su prijavili štete na svojim usjevima, a koje su napravile divlje svinje. Godinama se poljoprivrednici suočavaju sa ovim problemima, međutim, ove godine divljač uništava tek zasijane parcele, što dodatno otežava situaciju. Pitanje koje je među poljoprivrednicima često proteklih dana je zasijati ponovo ili ipak odustati od ovogodišnje sjetve. U Savezu Kap smatraju da zakoni koji uređuju ovu oblast ne pogoduju poljoprivrednicima. Naknade za štete nastale na ovaj način moguće je ostvariti samo u slučajevima kada je poljoprivrednik poduzeo sve mjere zaštite propisane zakonom. Poljoprivrenici u rješavanju ovih problema traže razumijevanje i podršku nadležnog kantonalnog ministarstva i lovačkih društava.

-Bila nam je namjera da lovačko udruženje proba napraviti hajku da otjera divljač sa naših parcela jer su kazne rigorozne. Kad ubijete divlju svinju na svom posjedu koja pravi štetu kazna je od 5.000 KM i više. Nismo naišli na razumijevanje, ustvari oni se služe zakonom koji više pogoduju lovačkim udruženjima nego poljoprivrednicima. Da bi poljoprivrednik mogao da nadoknadi odnosno naplati svoju štetu treba da ispunjava uslove da je parcela 1/1, da je 500 m udaljena od naseljenog mjesta, da je parcela ograđena sa dvije žice, tako da te uslove kod nas niko ne ispunjava, kazao je Almir Trakić, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača“Kap“Kakanj.

Kada se šteta desi poljoprovredinici često ne znaju kome i na koji način se obratiti i tražti nadoknadu za štete nastale na njihovim poljoprivrednim parcelama. Zakon propisuje obavezne mjere zaštite, a u slučajevima gdje su one ispoštovane građani, u roku od tri dana od štete, trebaju pozvati policiju i nadležnu kantonalnu inspekciju. Nerijetko se poljorprivredinici obraćaju Općini Kakanj koja nije nadležna za ovo pitanje.

-U nekoliko proteklih sedmica u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline se javilo oko desetak poljoprivrednih proizvođača uglavnom iz udaljenijih sela sa prijavom štete na poljoprivrednim kulturama od različitih divljih životinja. Mi kao Općina odnosno nadležna služba smo ih informisali i uputili ih da je to nadležnost kantonalnog ministarstva. Dali smo im osnovne informacije šta trebaju da pripreme i dostave i u kojem vremenskom roku, kazao je Fadil Merdić, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Mukotrpan rad, vrijeme i novac poljoprivrednicima iz godine u godinu uništavaju divlje svinje. Štete na terenu i ove godine već postoje, a od svih nadležnih institucija poljoprivrednici očekuju podršku, razumijevanje i djelovanje pitajući se koga zakon štiti, pljoprivrednike ili divlje svinje.

Continue Reading