Connect with us

KAKANJ

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realizovao još jednu aktivnost u okviru projekta „Od spoznaje do liječenja“

29.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas je na Malak farmi u Kaknju realizovao još jednu aktivnost u okviru projekta „Od spoznaje do liječenja“. Cilj sastanka na kojem su učestvovale članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke i Organizacija Think pink pored razmjene iskustva jeste i da se ukaže na značaj prevencije i ranog otkrivanja bolesti kao jedne od najuspješnijih metoda u borbi protiv malignih bolesti.

Cilj projekta „Od spoznaje do liječenja“ koji Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realizuje u saradnji sa partnerima je doći do što većeg broja žena i potaknuti ih da iskoriste priliku i odazovu se na pregled te da aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja. Projekat obuhvata organizovani skrining koji se radi po principima evropskih i svjetskih organizacija u kojem žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled s određenim terminom i lokacijom mamografske jedinice. Nakon obavljenog pregleda, a u zavisnosti od njegovog ishoda, poduzimaju se naredni koraci.

-Ovaj projekat ima puno pozitivnih strana i provodi se po svim Evropskim smjernicama. Zadovoljavajući te uslove mi širimo mrežu skrining Centara i samim time postajemo bolji i jačamo ovaj naš projekat, istakla je Elma Kuduzović iz Insituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

– Samo zajedničkim snagama i međusobnom saradnjom možemo jačati zdravlje žena i u konačnici doprinijeti kako zdravlju pacijentica tako i zdravlju kompletnog društva, naglasila je Sanja Burlović-Mehičević iz Organizacije Think pink Sarajevo.

Iako projekat „ Od spoznaje do liječenja“ traje od 2022.god. prema informacijama Instituta zainteresovanost žena za skrining pregled je na veoma niskom nivou.

-Mi i dalje imamo problem. Naše majke, žene, sestre nisu zainteresovane i ne odazivaju se na ovakve preglede. Iako smo tokom prošle godine poslali preko 10.000 poziva, i dalje je odziv jako slab, istakla je Kuduzović.

Bila je ovo prilika i da članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke razmjene iskustva i ukažu na poteškoće i izazove sa kojima se kroz liječenje susreću. Saglasne su da akcenat treba biti na podizanju svijesti za preventivne preglede i rano otkrivanje bolesti jer su te metode dokazano, najuspješnije u borbi protiv malignih bolesti.

-U našoj državi žene nisu baš odgovorne kada su u pitanju pregledi i njihvo zdravlje. Ne posvjećuju dovoljno pažnje a one su te koje prve uoče promjene na svom tijelu, što je i normalno, istakla je Bahra Bradarić- preds. Udruženja „Snaga žene“ Maglaj.

-Želim da svim ženama kažem da se što prije jave na pregled, naročito ako dobiju poziv od Instituta jer svaka bolest koja se na vrijeme otkrije puno lakše se liječi, naglasila je Dijana Jerković- predsj. Udruženja „Život“ Zenica.

Redovno javljanje na preventivne preglede najbolji je način da se bolest dijagnostikuje na vrijeme, a samim tim poveća i stepen izlječenja. Više od 90% pacijentica sa rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu. Budući da se pravi uzroci ove zloćudne bolesti ne znaju naglasak mora biti na ranom otkrivanju, poručeno je sa ovog skupa.

Continue Reading